Gofry lubimy wszyscy i czasem przed ich zrobieniem powstrzymuje nas jedno – brak gofrownicy. Zobacz, jak łatwo zrobisz gofry nawet, jeśli nie masz pod ręką specjalnego sprzętu.
Smak wakacji
Zazwyczaj jemy gofry latem, na wakacjach i kupujemy je w budkach lub w kawiarniach. Mamy tam opcję z bitą śmietaną, owocami, frużeliną, posypkami i polewami w tylu rodzajach, że trudno nam się zdecydować. Ale ten wakacyjny przysmak można zrobić również w domu nawet, jeśli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem gofrownicy.
Gofry z patelni
Najlepiej, aby to była patelnia grillowa, ale zwykła też może być. Wprawdzie nasze gofry będą wyglądały trochę jak placki, ale będą pyszne. Na posmarowaną olejem patelnię wylej ciasto i smaż z obu stron aż do zarumienienia, mniej więcej 2 – 3 minuty
Opiekacz zamiast gofrownicy
Zamiast patelni możesz użyć opiekacza do tostów lub elektrycznego grilla. Wylej odrobinę ciasta na posmarowaną olejem formę – nie zamykaj jej jak przy robieniu tostów, ale przełóż je na drugą stronę kiedy opiecze się już z jednej. Gofry będą miały kształt tostów – ale komu to przeszkadza?
Gofry z piekarnika
Zastanawiasz się, skąd się biorą gofry w kształcie serduszek czy kwiatków? To efekt pieczenia ich w piekarniku w silikonowych formach. Ciasto wlej do formy i wstaw na kwadrans do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Ciasto na gofry – składniki
Przygotuj:
- dwa jajka
- 300 gr mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gr masła
- szczyptę soli
Sposób przygotowania ciasta
Rozpuść masło, wlej do miski i poczekaj, aż wystygnie. Dorzuć do niego żółtka, mleko, proszek do pieczenia, mąkę i cukier, wszystko wymieszaj. W drugiej misce ubij białka z jajek ze szczyptą soli na gęstą pianę, którą potem dodaj do reszty składników i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto piecz w wybrany sposób. Gofry podawaj z ulubionym dodatkiem.
ZOBACZ TEŻ: