Suszone pomidory kojarzą nam się z południem Europy i to stamtąd właśnie je przywozimy. Nie musi tak być – sprawdź przepis na domowe suszone pomidory.
Jakie pomidory do suszenia?
Przede wszystkim najlepiej robić zaprawy z pomidorów wtedy, kiedy są one najtańsze. Do suszenia wybierz małe pomidory, z zasady nie zawierające zbyt dużo wody. Mogą to być na przykład pomidory pelati lub rzymskie, które z pewnością będą pasowały do tej włoskiej przekąski. Kup ich 3 do 5 kilo, żeby nie mieć przestojów z suszeniem.
Przygotowanie pomidorów
Pomidory przekrój na połówki i wydryluj z nich wodnisty środek z pestkami. Wcale nie musisz wyrzucać tych pozostałości, z miąższ może stać się świetną bazą do zupy pomidorowej. Nakłuj trochę widelcem połówki pomidorów, które będziesz suszyć. W oryginalnym, włoskim przepisie pomidory suszą się przez kilka dni na słońcu, ale u nas to bywa niemożliwe. Ale równie pyszne wyjdą suszone przez kilkanaście godzin do dwóch dni w suszarce owocowej lub z piekarnika. Połówki pomidorów rozłóż na blasze i wsadź do piekarnika z termoobiegiem na jakieś 4 godziny. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone tak, by pomidory się suszyły a nie dusiły. Pomidory powinny się podsuszyć, ale nie suche, powinny zachować nieco mięsistości.
Suszone pomidory – przepis
Przygotuj:
- litr oleju roślinnego – może być rzepakowy, słonecznikowy lub oliwa z oliwek
- sól
- około 5 – 8 ząbków czosnku
- świeże lub suszone zioła – bazylię, oregano, zioła prowansalskie
- 3 łyżki octu (opcjonalnie)
Wysuszone pomidory wymieszaj z ziołami, obranym i przepołowionym czosnkiem, dodaj ocet i sól do smaku. Po kwadransie wkładaj pomidory do słoiczków do 2/3 wysokości pamiętając, że nasiąkając oliwą zwiększą swoją objętość. Podgrzej olej tak, żeby był gorący, ale nie wrzący i zalej nim słoiki do pełna. Jeśli używasz oliwy, nie musisz jej podgrzewać. Możesz też wymieszać oleje – na przykład do słonecznikowego dodaj kilka łyżek oliwy do smaku i wtedy też taką zalewę podgrzej. Pomidory w słoikach nie powinny wystawać ponad linię oleju. Słoiki zakręć, możesz je pasteryzować w piekarniku.
Do czego używać suszonych pomidorów?
Suszone pomidory to nieograniczone pole dla wyobraźni. Można je jeść na ciepło i na zimno, są świetną przekąską, ale nadają się też jako dodatek do makaronów, zapiekanek, tart. Nadadzą charakteru gulaszom, spaghetti czy zupom, sprawdzą się też jako farsz lub dodatek do farszu mięsnego a nawet do pierogów. Można nimi przyozdobić kanapki lub deskę serów czy wędlin.
ZOBACZ TEŻ: