Jak wybrać wędzarnię ogrodową?
Strona główna » Jak wybrać wędzarnię ogrodową?

Jak wybrać wędzarnię ogrodową?

Każdy, kto ma kawałek ogródka z pewnością myślał o wędzonych rybach, mięsie czy serach. Sprawdź, jak wybrać wędzarnię ogrodową i na co zwrócić uwagę.

Wędzarnia ogrodowa to świetny sposób na uzyskanie pysznych potraw bez konserwantów, sztucznych barwników i ulepszaczy. Wędzić w niej można mięso, ryby, sery a nawet warzywa. Jak wybrać wędzarnię ogrodową? Wszystko zależy od tego, jakimi dysponujesz funduszami i ile masz miejsca w ogrodzie. Oto kilka porad.

Wędzarnia drewniana – wady i zalety

Wędzarnia drewniana ma to do siebie, że jej konstrukcja jest lekka i można ją łatwo przenosić oraz chować. Ma zazwyczaj ceramiczne lub metalowe palenisko. To jedna z popularniejszych wędzarni, bo jest dość tania i ładnie wygląda w ogrodzie. Łatwo ją też zbudować samemu, przy czym trzeba pamiętać, że drewno musi pochodzić z drzewa liściastego, aby nie wydzielało żywicy oraz, że do budowy nie można wykorzystywać klejów. Jej wadą jest to, że niezbyt długo trzyma ciepło oraz, że jest niezbyt trwała.

Jak wybrać wędzarnię? Może metalowa?

Wędzarnia metalowa jest równie lekka, jak drewniana, czyli dość mobilna. Podobnie jak drewniana, tak samo szybko się nagrzewa i niezbyt długo trzyma ciepło. jej wygląd nie jest zbyt reprezentacyjny, ale można ją schować po wystygnięciu i nie będzie zagracała ogrodu. Jest również dość nietrwała, ale na pewno wystarczy do amatorskiego wędzenia.

Wędzarnia murowana

Wędzarnia z kamienia, cegły czy betonu są dość masywne i niemobilne, dlatego trzeba dobrze się zastanowić nad miejscem, zanim je postawimy. Za to świetnie prezentują się w ogrodzie i są bardzo trwałe. W przeciwieństwie do urządzeń drewnianych i metalowych, praktycznie nie wymagają konserwacji.

Czy i jak wybrać wędzarnię elektryczną?

Na rynku są dostępne wędzarnie elektryczne, z elektrycznym generatorem dymu. Są bardzo wygodne w obsłudze, ale nieco mniej mobilne, gdyż trzeba je podłączyć do prądu. Niektórzy koneserzy twierdzą też, że produkty z wędzarni elektrycznych są pozbawione pewnych nutek zapachowych i smakowych, które mają produkty wędzone drewnem.

ZOBACZ TEŻ:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >