Mała kuchnia to wyzwanie, któremu musi sprostać każdy mieszkaniec przeciętnego bloku. Sprawdź, jak ją urządzić by była wygodna i optycznie większa.
Ogólne zasady urządzania kuchni
Kuchnia powinna być funkcjonalna. Aby tak było, przestrzeń między blatem a przeciwległą płaszczyzną powinna wynosić co najmniej 90 cm. Będzie to tak zwany korytarz roboczy. Górne, wiszące meble powinny znaleźć się około 40 cm nad blatem z wyjątkiem przestrzeni nad kuchenką, gdzie odległość powinna wynosić co najmniej 60 cm. Sam blat kuchenny powinien mieć co najmniej 75 cm długości wolnej, będzie to tak zwany blat roboczy.
Mała i wąska
To najczęstszy przypadek w blokowiskach – wąska kiszka zakończona oknem. Zorientujmy się, czy da się w niej ułożyć meble w kształt litery L – na jednej dłuższej ścianie i na ścianie pod oknem, o ile nie ma tam kaloryfera. Taki układ jest idealny nie tylko dla małej, ale dla każdej kuchni, bo umożliwia stworzenie tak zwanego „trójkąta roboczego”. Jego zasadę stworzono sto lat temu. Polega ona na tym, aby kuchenka, zlewozmywak i lodówka były wierzchołkami tego trójkąta, którego ciągłości nic nie powinno zakłócać. Pamiętajmy też o zasadzie 90ciu centymetrów przestrzeni naszego „korytarza roboczego.” Warto pomyśleć o zwiększeniu wysokości szafek wiszących, nawet do samego sufitu. Otwieranie i zamykanie drzwiczek szafek w wąskim korytarzu roboczym może być uciążliwe, warto więc pomyśleć o rozwiązaniach typu rolety lub drzwi przesuwane.
„Ślepa kuchnia”
„Ślepa kuchnia” to taka, która nie ma okna. Spotykana w blokach z lat 70 tych, często oddzielona ścianą z szybą od salonu. I tu jest nasz ratunek. Można zlikwidować ścianę oddzielającą kuchnię i salon, a w to miejsce wstawić wąską wyspę lub barek, pod którym znajdzie się dodatkowe miejsce na szafki. W w ten sposób powstaje aneks kuchenny. Jeśli nie lubisz aneksów lub gdy nie ma możliwości jego stworzenia, warto pomyśleć o takich rozwiązaniach jak lustra, które odbiją światło i rozjaśnią wnętrze. W 'ślepej kuchni” ważne jest też oświetlenie. Powinno mieć wiele źródeł i znaleźć się nie tylko na suficie ale również pod szafkami wiszącymi czy w ich wnętrzu.
Mała kuchnia na poddaszu
Tu sprawdzą się meble na wymiar zaprojektowane tak, aby maksymalnie wykorzystać powierzchnię pod skosami. Planując pod skosami blat roboczy pamiętajmy, aby jego odległość od skosu umożliwiała bezkolizyjne przygotowywanie posiłków, czyli około 30 cm co najmniej. Jeśli skosy są zbyt nisko, lepiej całą powierzchnię pod nimi wykorzystać na szafki, szuflady i miejsca do przechowywania. W kuchni na poddaszu sprawdzi się układ w kształcie litery L. Miejsca, w których ze względu na skosy nie można powiesić szafek można wykorzystać na półki na przetwory, wieszaki na garnki czy przyborniki na przyprawy.
Jak powiększyć kuchnię optycznie?
Dużą rolę odegrają tu jasne kolory, które optycznie powiększą wnętrze. Podobnie jak jasne płytki, przy czym najlepiej, żeby zarówno płytki jak i fronty mebli miały połysk, który odbija światło. Optycznie powiększymy też przestrzeń, jeśli wiszące szafki będą węższe, ale za to wyższe, nawet do samego sufitu. Jeśli ktoś nie ma problemu z lustrem w kuchni, to świetnie się ono sprawdzi jako kolejny element odbijający światło.
Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.
ZOBACZ TEZ: