Jak rozpoznać jadalne i trujące grzyby? Skuteczne metody
Strona główna » Jak rozpoznać jadalne i trujące grzyby? Skuteczne metody

Jak rozpoznać jadalne i trujące grzyby? Skuteczne metody

W niektórych regionach Polski występuje obecnie wysyp grzybów. Jadalne i trujące osobniki mogą być do siebie łudząco podobne, co wprawia grzybiarzy w konsternację. Jak rozpoznać jadalne i trujące grzyby? Oto skuteczne metody.

,

Wybierając się na zbiory grzybów, dobrze jest wyposażyć się w atlas grzybów i wziąć ze sobą bardziej doświadczonych od siebie zbieraczy. Radzimy, na co zwracać uwagę podczas grzybobrania. Już jedna pomyłka może nieść ze sobą tragiczne skutki – niektóre grzyby są bowiem „jadalne tylko raz”.

Zobacz także: Pogoda na grzyby. Kiedy najlepiej zbierać? Lista warunków

Jak sprawdzić czy grzyby są trujące?

Jak rozpoznać grzyby trujące a jak jadalne? Te pokryte blaszkami są przeważnie niejadalne lub trujące. Wyjątek stanowią między innymi: gołąbek wyborny, gąska zielonka, gołąbek zielonawy, pieczarka łąkowa (polna), pieczarka bulwiasta, mleczaj rydz, pieprznik jadalny (kurka), opieńka miodowa, czubajka kania czy lejkowiec dęty.

Zobacz także: Sprzedają borowiki w okazyjnych cenach? Uważaj! GIS alarmuje

Jak rozpoznać grzyby jadalne?

  1. Zbieraj tylko te grzyby, które znasz i jesteś ich pewien.
  2. Grzyby z blaszkami u spodu, co do zasady są trujące. Jednak z pewnymi wyjątkami. Warto więc zerkać w atlas.
  3. Grzyby jadalne są przeważnie gąbczaste od spodu, jednak należy zachować ostrożność.
  4. Nie zbieraj grzybów ze spodem w różowym kolorze ani o czerwonych kapeluszach – nawet, jeśli uznasz, że są piękne i nie spowodują szkód.
  5. Groźne dla zdrowia są też często grzyby, które posiadają pierścień.

Zobacz także: Pół minuty musi wystarczyć. Znajdź 7 różnic w 30 sekund!

Gdzie można sprawdzić czy grzyby nie są trujące?

Jeśli masz wątpliwości – nie ryzykuj i zanieś swoje zbiory do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. Pełnią w nich przeważnie dyżury grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Zobacz także: 18 lipca: imieniny i święta typowe i nietypowe

Jakie są najczęściej mylone ze sobą grzyby?

  • Strzepiak ceglasty (trujący) i Wietruszka tarczowata (jadalna)
fot: Andreas Kunze/Wikimedia/CC-BY-SA-3.0, Linas Kudzma/Wikimedia/CC-BY-SA-3.0
  • Muchomor jadowity (trujący) i Czubajka kania (jadalna)
źródło: Σ64/Wikimedia/CC-BY-3.0, Michel Langeveld/Wikimedia/CC-BY-SA-4.0
  • Muchomor sromotnikowy (trujący) i Gąska zielonka (jadalna)
fot: Strobilomyces/Wikimedia/CC-BY-SA-3.0, Mycowalt/Wikimedia/CC-BY-SA-4.0

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >