Wybierając się na zbiory grzybów, dobrze jest wyposażyć się w atlas grzybów i wziąć ze sobą bardziej doświadczonych od siebie zbieraczy. Radzimy, na co zwracać uwagę podczas grzybobrania. Już jedna pomyłka może nieść ze sobą tragiczne skutki – niektóre grzyby są bowiem „jadalne tylko raz”.
Zobacz także: Pogoda na grzyby. Kiedy najlepiej zbierać? Lista warunków
Jak sprawdzić czy grzyby są trujące?
Jak rozpoznać grzyby trujące a jak jadalne? Te pokryte blaszkami są przeważnie niejadalne lub trujące. Wyjątek stanowią między innymi: gołąbek wyborny, gąska zielonka, gołąbek zielonawy, pieczarka łąkowa (polna), pieczarka bulwiasta, mleczaj rydz, pieprznik jadalny (kurka), opieńka miodowa, czubajka kania czy lejkowiec dęty.
Zobacz także: Sprzedają borowiki w okazyjnych cenach? Uważaj! GIS alarmuje
Jak rozpoznać grzyby jadalne?
- Zbieraj tylko te grzyby, które znasz i jesteś ich pewien.
- Grzyby z blaszkami u spodu, co do zasady są trujące. Jednak z pewnymi wyjątkami. Warto więc zerkać w atlas.
- Grzyby jadalne są przeważnie gąbczaste od spodu, jednak należy zachować ostrożność.
- Nie zbieraj grzybów ze spodem w różowym kolorze ani o czerwonych kapeluszach – nawet, jeśli uznasz, że są piękne i nie spowodują szkód.
- Groźne dla zdrowia są też często grzyby, które posiadają pierścień.
Zobacz także: Pół minuty musi wystarczyć. Znajdź 7 różnic w 30 sekund!
Gdzie można sprawdzić czy grzyby nie są trujące?
Jeśli masz wątpliwości – nie ryzykuj i zanieś swoje zbiory do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej. Pełnią w nich przeważnie dyżury grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Zobacz także: 18 lipca: imieniny i święta typowe i nietypowe
Jakie są najczęściej mylone ze sobą grzyby?
- Strzepiak ceglasty (trujący) i Wietruszka tarczowata (jadalna)

- Muchomor jadowity (trujący) i Czubajka kania (jadalna)

- Muchomor sromotnikowy (trujący) i Gąska zielonka (jadalna)

Dodaj komentarz