Marchew to skarbnica witamin dostępna przez cały rok. Wszyscy jednak znamy sytuację, w której najpiękniejsze okazy tego warzywa przyniesione do domu więdną po kilku dniach. Na szczęście można temu zapobiec – jest kilka sposobów na to, by przechowywać marchew przez tygodnie a nawet miesiące.
Przygotowanie marchwi do przechowywania
Już w sklepie warto wybrać warzywa twarde, pozbawione plam i uszkodzeń. Dłużej przetrwają warzywa pozbawione odrostu po natce – pozostawiona, wyciąga wilgoć z korzenia. Wybierajcie też marchew, która nie jest obrana.
Jak przechowywać marchew w lodówce
Marchew lubi niskie temperatury, od 1 do 4 stopni. Pozornie więc lodówka jest dla niej idealnym miejscem, niestety liczy się też wilgotność. Sprawdzą się tu lodówki ze specjalną szufladą z regulowanym poziomem wilgotności, lecz nie każde urządzenie ją posiada. Dlatego warto skorzystać z szuflady na warzywa oraz zastosować jeden z dwóch tricków:
– przykrycie marchwi wilgotnym ręcznikiem papierowym – tak można przechowywać ją około 3 tygodni.
– przechowywanie obranej marchwi w zamkniętym pudełku z niewielką ilością wody na dnie. W ten sposób warzywo przetrwa do 2 tygodni.
Przechowywanie marchwi w innych miejscach
Marchew przechowacie nawet przez 3 miesiące jeśli znajdziecie dla niej ciemne, chłodne i wilgotne miejsce. Może to być piwnica, domek narzędziowy, altana ogrodowa lub garaż pod warunkiem, że nie jest ogrzewany. Nasze babcie przechowywały w ten sposób marchew przez całą zimę. Aby się to udało, warto trzymać się kilku zasad:
– ułożyć marchew w stosikach lub w skrzynkach
– nie myć jej i nie obierać
– ułożone warzywa przykryć warstwą piasku
– dopilnować, aby marchew nie stykała się z owocami wydzielającymi, który powoduje, że warzywa gorzknieją i szybciej się psują.
Marchew do takiego przechowywania najlepiej zbierać w październikowy, pochmurny, ale bezdeszczowy dzień.
Marchew mrożona
To warzywo świetnie nadaje się do mrożenia, bo w jego wyniku nie traci swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Marchew obierzcie i pokrójcie w kostkę lub w słupki, koniecznie też ją zblanszujcie, by zachowała jędrność. Umyte i skrojone warzywo należy wrzucić do wrzątku na 2 minuty, a następnie wyjąć i ostudzić. Potem wystarczy wrzucić je do torebek do zamrażania – taką marchew można przechowywać przez rok.
Przechowywanie marchwi gotowanej i tartej
Zostało wam z obiadu trochę gotowanej lub tartej marchewki? Ją również można przechować. Gotowana marchew przetrwa w hermetycznie zamkniętym pojemniku około 3 dni, oczywiście w lodówce. Natomiast tarta marchewka idealnie nadaje się do mrożenia – wystarczy zapakować ją w torebki do mrożenia, a po odmrożeniu wykorzystać do surówek, zup lub sosów.
ZOBACZ TEŻ: