Sezon na te owoce trwa krótko, warto więc zatrzymać trochę ich smaku na zimę. Dowiedz się, jak mrozić truskawki, by jak najmniej straciły ze swoich walorów.
Dlaczego warto mrozić truskawki?
Truskawki mają więcej witaminy C niż cytrusy i bardzo dużo błonnika, przez co mają właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że odkwaszają organizm i mają działanie przeciwnowotworowe. Zawierają też bardzo dużo potasu, czyli dobrze wpływają na serce., są w nich witaminy z grupy B a także magnez i mangan. A ponieważ mają bardzo mało kalorii ( ok 35 na 100 gr) a dużo błonnika oraz bromelinę, która ułatwia spalanie tłuszczu – świetnie nadają się dla osób na diecie.
Jak przygotować owoce do mrożenia
Do mrożenia wybieramy dorodne, dojrzałe owoce mniej więcej tej samej wielkości, bez żadnych skaz. Myjemy w zimnej wodzie razem z szypułkami, aby do środka nie dostała się woda. Szypułki urywamy dopiero po wysuszeniu owoców.
Jak mrozić truskawki w całości?
W mrożeniu truskawek najważniejsze jest to, żeby się nie posklejały w jedną bryłę. Dlatego umyte i wysuszone truskawki rozkładamy na tackach tak, aby się nawzajem nie dotykały i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy truskawki, przesypujemy je do woreczków lub pojemników i chowamy znów do zamrażalnika. W ten sposób zimą będziemy mieć piękne, całe owoce.
Mrożenie w cukrze
Jeśli i tak będziemy wykorzystywać zamrożone owoce do koktajli, można zamrozić je z cukrem. Wtedy również nie trzeba dbać o estetykę truskawek. Na dno pojemnika do mrożenia wykładamy warstwę czystych i suchych owoców, posypujemy je łyżką cukru, znów kładziemy warstwę truskawek i posypujemy cukrem. Warstwami truskawek i cukru wypełniamy pojemnik, po czym zamykamy go i mrozimy.
Mrożony mus z truskawek
Jak mrozić truskawki, kiedy mamy małą zamrażarkę? Wyjściem jest mus. Blendujemy owoce na mus, który możemy skropić cytryną i zamrażamy w kubeczkach. Zimą będzie jak znalazł do deserów i ciast.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Porady […]