Sprawdź jak z jabłek i niewielu dodatków można zrobić szybko tani obiad, czyli jabłka w cieście, które z przyjemnością zjedzą nawet największe niejadki.
Jabłka to owoce dostępne przez cały rok i warto z tego korzystać. Mają wiele witamin i zawierają kwas foliowy, więc są idealne dla kobiet w ciąży. Polecane są również osobom z chorobami krążenia, gdyż zawierają potas, natomiast osoby ze skłonnościami do anemii powinny je jeść ze względu na zawarte w nich żelazo. Jeśli znudzą ci się surowe jabłka, sprawdź nasz przepis na jabłka w cieście.
Składniki
Przygotuj:
- szklanka mąki
- pół szklanki mleka
- dwa jajka
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder
Przepis na jabłka w cieście
Mąkę, jajka, proszek i mleko zmiksuj na gęste ciasto naleśnikowe, dodając szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie obierz jabłka i pokrój je na na plastry o grubości około 1 cm, możesz wyciąć ze środka gniazdo pestek. Jabłka posyp cynamonem, po czym zanurzaj je w cieście i smaż na rozgrzanym oleju tak długo, aż nabiorą złotego koloru. Na koniec połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem. Innym sposobem na zrobienie jabłek w cieście jest pokrojenie ich w małe cząstki i dodanie do ciasta, które potem nabieramy razem z jabłkami i kładziemy na rozgrzany olej. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 80 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
ZOBACZ TEŻ: