Imbir warto mieć zawsze pod ręką – cudownie rozgrzewa w herbatkach na przeziębienie, a także działa przeciwbólowo i przeciwwymiotnie. Kawałek kłącza podkręci smak każdej zupy i porannego smoothie. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewający syrop i herbatkę na przeziębienie. Dowiedz się, kiedy imbir może zaszkodzić.
Od stuleci imbir stosowany jest do leczenia przeziębień, nieżytu górnych dróg oddechowych, infekcji bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych. Zwiększa odporność i ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Przynosi ulgę przy bólach migrenowych, menstruacyjnych czy reumatycznych.
Imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działa żółciopędnie i rozkurczowo. Pomaga w kłopotach z trawieniem, przy wzdęciach i nieświeżym oddechu. Łagodzi bóle żołądka, zapobiega nudnościom i wymiotom, także w chorobie lokomocyjnej.
Ułatwia odchudzanie – podkręca metabolizm, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza apetyt.
Kłącze imbiru korzystnie wpływa też na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi, ma właściwości rozrzedzające krew (działanie podobne do aspiryny), obniża poziom cholesterolu.
Czym się różni świeży imbir od suszonego?
Kłącza surowego imbiru, który kupujemy w sklepie, są to młode kłącze, zbierane latem, natomiast suszony produkowany jest ze starych kłączy zbieranych jesienią.
- Suszony imbir ma działanie osuszające i jest bardziej rozgrzewający niż surowy. Używa się go przy nadmiarze flegmy w organizmie i przy biegunkach. W kuchni jest niezbędnym składnikiem przyprawy do pierników, a także hinduskiej przyprawy curry, dodaje się go m.in. do zup, do owsianki, duszonych i pieczonych mięsa, a także do różnych ciasteczek, deserów i napojów.
- Surowy imbir jest ostrzejszy i bardziej pobudza żołądek. Ma właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Używa się go przy problemach żołądkowych, mdłościach, przeziębieniach. Kłącze można dodawać praktycznie do wszystkiego – do herbatek, soków, koktajli, smoothie, a także do wszelkich zup czy sosów.
Jakie właściwości ma olejek?
Olejek imbirowy – powstaje z suchych kłączy w procesie destylacji z parą wodną. Ma ostry, intensywny zapach korzenny z cytrynową nutą i palący smak. Działa rozgrzewająco, odkażająco, bakteriobójczo i odświeżająco. Można go dodawać do olejków do masaży przy cellulicie, urazach, bólach reumatycznych oraz zakwasach – rozgrzewa, poprawia ukrwienie i łagodzi ból. Jest też wykorzystywany przy kaszlu, grypie, katarze. Mężczyźni niekiedy stosują go jako środek zwiększający potencję. Trzeba jednak uważać, ponieważ używany w zbyt dużym stężeniu może wywołać podrażnienie skóry.
Jak używać imbir przy różnych dolegliwościach
- Choroba lokomocyjna: pół łyżeczki zmielonego imbiru lub łyżeczka świeżego zażyta 20 minut przed podróżą może uchronić przed wymiotami, nie powodując przy tym senności.
- Ból gardła: płukanka z ciepłej wody ze sproszkowanym imbirem z miodem i cytryną nawilża gardło, działa przeciwbakteryjne i przeciwbólowo.
- Syrop imbirowy na przeziębienie: działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco i napotnie.
Przepis na syrop jest bardzo prosty. 150-200 g świeżego kłącza ścieramy na tarce i zalewamy 0,5 litra gorącej wody. Zostawiamy pod przykryciem na kilka godzin lub na noc. Przecedzamy dokładnie odciskając, zlewamy do słoika lub butelki i dodajemy sok z 1 cytryny i 2-3 łyżki miodu. Syrop w zamkniętym słoiku czy butelce możemy przechowywać do kilku dni w lodówce. Spożywamy 3 razy dziennie po 1 łyżce syropu lub jako dodatek do herbaty czy wody. - Herbatka na przeziębienie: działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne.
Przepis na herbatkę: ok. 5 cm świeżego kłącza ścieramy na tarce i zalewamy 0,5 litra wrzątku. Zostawiamy pod przykryciem na co najmniej kilka godzin. Dodajemy do gorącej herbaty lub wody z cytryną. Pijemy bardzo gorącą. Mozna też przyrządzić ajurwedyjską herbatę detoksykującą z kurkumą. - Masaże przy bólach reumatycznych, zakwasach: kilka kropel olejku imbirowego dodanych do olejku do masażu.
- Inhalacje na katar: kilka kropel olejku imbirowego dodanych do wody do inhalacji.

Ile imbiru można spożywać dziennie?
Mimo że imbir jest bardzo zdrowy, jego nadmiar może nam zaszkodzić. Nie powinno się spożywać więcej niż 10 g imbiru dziennie – dotyczy to zarówno świeżego kłącza, jak i suszonego. Większe ilości mogą np. powodować krwawienia z nosa.
Kiedy nie powinno się go używać
- Imbiru nie powinny używać osoby chore na nadciśnienie zażywające leki z grupy antagonistów wapnia. Może nasilać ich działanie, co grozi mocnymi spadkami ciśnienia i zasłabnięciami.
- Nie powinien być stosowany przy zaburzeniach krzepliwości krwi i podczas przyjmowania leków przeciwkrzepliwych, np. aspiryny.
- Ponieważ obniża poziom cukru we krwi, używanie go równocześnie z lekami przeciwcukrzycowymi może doprowadzić do hipoglikemii.
- Nie powinny go używać osoby z dolegliwościami żołądkowymi, takimi jak wrzody lub refluks, ponieważ imbir pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
- Świeży imbir nie powinien być podawany przy suchym kaszlu, gdyż może spowodować jego nasilenie.
- Według medycyny chińskiej nie powinno się go spożywać wieczorem, po godzinie 18. Napój z imbirem, zwłaszcza świeżym, wypity wieczorem może spowodować niespokojny sen, ponieważ imbir pobudza żołądek do intensywnej pracy.
- Nie powinno się używać imbiru przy wysokiej gorączce (powyżej 40 st. C), przy odwodnieniu i krwawieniach.
- Kobiety w ciąży i matki karmiące nie powinny używać imbiru bez konsultacji z lekarzem.
Przeczytaj też:
- Ajurwedyjska herbata detoksykująca z kurkumą
- Kurkuma a nowotwory
- Kurkuma – jakie są jej zalety?
- Na co pomaga imbir?
- Syrop z cebuli – czy pomoże na jesiennie przeziębienie? [PRZEPIS]
- Czy jedzenie czosnku wzmacnia odporność? Wyjaśnia Ewa Podolska
Co warto wiedzieć o imbirze
Czy imbir pomaga w chorobie lokomocyjnej?
Tak. Pół łyżeczki zmielonego imbiru lub łyżeczka świeżego zażyta 20 minut przed podróżą może uchronić przed wymiotami.
Czy imbir pomaga na ból gardła?
Tak, na ból gardła pomaga płukanka z ciepłej wody ze sproszkowanym imbirem z miodem i cytryną.
Czy można spożywać imbir bez ograniczeń?
Nie powinno się spożywać więcej niż 10 g imbiru dziennie.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
1 Komentarz
Szukałem imbryku, ale imbir to coś rownie ciekwego. Po tym artykule kupię!! Oby tak dalej!