Sezon na kurki jest długo wyczekiwany przez miłośników tych pysznych grzybów. Zobacz, kiedy i gdzie można zacząć je zbierać.
Są uważane za jedne z najpyszniejszych grzybów. Można je znaleźć w menu najlepszych restauracji, ale smakują też wspaniale w zwykłej jajecznicy. Nie tak łatwo je znaleźć. Ich szukanie przypomina trochę wędrówkę do skarbca. Jednak kiedy już odnajdziemy wejście do grzybowego Sezamu, czeka nas zatrzęsienie bogactwa. Kurki tworzą bowiem często duży, kolisty wzór na leśnej ściółce, nazywany… “czarcim kręgiem”.
Sezon na kurki – kiedy
Wyprawy na grzyby kojarzone są często z wczesną jesienią. Kurki są wyjątkowe, ponieważ można zacząć zbierać je już latem. Co więcej sezon na kurki trwa długo, bo od już czerwca aż do października.
Warto jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Rozwój grzybów zależy przede wszystkim od wilgoci. Jeśli więc letnie miesiące są wyjątkowo suche (a to zdarza się coraz częściej – zwłaszcza w czerwcu), kurki nie będą miały warunków i wtedy po prostu nie urosną.
Warto również wiedzieć, że gdzie szukać kurek. Grzyby te bardzo lubią borowe siedliska. Najczęściej rosną ukryte pod mchem lub pod stertą opadłych liści. Grzyby te świetnie koegzystują ze świerkiem i sosną, a także z bukiem, grabem i dębem.
Jak szybko rosną kurki?
Jak szybko rosną kurki? Jeśli mają do tego odpowiednie warunki pogodowe, czyli ciepło i wilgoć, to całkiem szybko. Wtedy wystarczy nawet jedna, dwie noce na to, żeby leśna ściółka zaroiła się od kurek. Na koniec ciekawostka. Oficjalna nazwa kurki pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.). Jednak ten smaczny, pomarańczowy grzyb doczekał się także kilku nieoficjalnych przydomków, takich jak: to lisica, liszka, lisiczka, stągiewka czy kurza noga.
Jak rozpoznać?
Te urocze nazwy kurka zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Owocnik kurki ma bowiem żółtą barwę, przechodzącą od bladożółtej po rdzawożółtą. Młode grzyby mają kapelusze wypukłe, które z czasem stają się coraz większe i coraz bardziej wklęsłe. Dojrzałe okazy uzyskują natomiast lejkowaty, pofalowany kształt. Trzon kurki, zwężający się ku dołowi, ma taki sam lub nieco jaśniejszy kolor niż kapelusz. Natomiast jej miąższ (o mięsistej fakturze) jest biały z lekkim piaskowym odcieniem.
Zobacz też:
Zobacz video: Jak zrobić skuteczny środek na komary w domu!
3 komentarze
[…] Porady […]
[…] Porady […]
Grzyby na ogół potrzebują dużo wody najczęściej pojawiają się w okresie, gdy od 3 do 5 dni deszczowe w letnim czasie wtedy jest duża szansa na istny wysyp kurek, borowików