Grzyby marynowane to przekąska idealna. Można jeść je samodzielnie albo jako dodatek do większego dania. Zobacz przepis.
Sezon na grzybobranie powoli się rozkręca. Wyprawy do lasu z koszykiem to przyjemne hobby, którego efektem ubocznym są takie pyszności, jak borowiki, podgrzybki czy kurki. Dlatego naprawdę warto spędzić lato i wczesną jesień spacerując po naszych pięknych lasach.
Dopiero zaczynasz swoją przygodę jako grzybiarz/grzybiarka? Mamy dla ciebie kilka dobrych rad – kliknij tutaj.
Grzyby marynowane – jak zrobić
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. borowiki, podgrzybki, maślaki)
- średnia cebula
- marchewka
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4-5 listków laurowych
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
Przepis – grzyby marynowane:
Zalewa:
Cebulę pokrój w piórka. Następnie wlej wodę do rondla, dodaj cebulę, przyprawy, sól i cukier. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut, a następnie wlej ocet. Po minucie gotowania, wyłącz ogień pod rondlem.
Grzyby:
Porządnie umyj i oczyść pod zimną wodą. Małe sztuki zostaw, a większe pokrój na nieduże kawałki. Całość włóż do garnką z osoloną, gotująca się wodą. Gotować przez 5-7 minut, a następnie porządnie odcedzić.
Słoiki:
Warto zapamiętać: muszą być sterylnie czyste, dlatego najlepiej będzie jak wyparzysz je wrzątkiem. Należy pamiętać, że dotyczy to również zakrętek.
Marynowanie:
Marchewkę pokrój w grubsze plasterki. Włóż do słoików, a następnie dołóż porcję grzybów. Zalej wrzącą zalewą do ¾ wysokości słoika, porządnie zakręć, a następnie od razu odwróć słoik do góry dnem.
Wskazówka: jeśli zalewa nie jest wrząca (a tylko gorąca) słoiki należy pasteryzować 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
Uwaga!
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 50 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
Zobacz też:
Zobacz video: Małgorzata Walewska wspomina Pawła Królikowskiego
2 komentarze
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]