Sprawdź, które grzyby jadalne są łudząco podobne do trujących. Pokazujemy na zdjęciach, czym różnią się od siebie gatunki jadalne i trujące.
Spis treści:
Wkrótce czeka na wysyp grzybów w lasach – grzyby w lipcu są czymś normalnym i ich zbieranie o tej porze roku to nie tylko okazja do korzystania z pięknej pogody, ale też możliwość przebywania całą rodziną na świeżym powietrzu.
Bezpieczne grzybobranie – zasady
Rozpoznawanie grzybów jadalnych i trujących nie zawsze jest łatwe i czasem można się pomylić, co może mieć tragiczne konsekwencje. Dlatego udając się do lasu najlepiej zabrać ze sobą atlas grzybów trujących, żeby zawsze mieć pod ręką zdjęcie niebezpiecznych gatunków. Nie trzeba brać ciężkiego, papierowego atlasu – dostępne są wersje elektroniczne, które można sprawdzić za pomocą smartfona.
Miej pewność, nie miej wątpliwości
Pierwsza ważna zasada podczas grzybobrania głosi: jeśli nie masz pewności, to lepiej odpuść. Gdy nie jesteś do końca pewien, czy dany grzyb jest jadalny czy nie, to na wszelki wypadek go nie ruszać. Lepiej zostawić go w lesie, niż zjeść. Zbieraj tylko takie, co do których masz pewność, że nie będą niebezpieczne.
Gorzkie – znaczy groźne
To stary sposób: jeśli chcesz odróżnić grzyb jadalny od trującego – przełam jego kapelusz lub trzonek i delikatnie dotknij go czubkiem języka. Jeśli poczujesz gorzki smak, to znaczy że jest on niebezpieczny i nie należy go zabierać.
Nie jedz, jeśli nie masz 100% pewności
To nawiązuje do pierwszej zasady: zjadaj tylko takie grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są bezpieczne. Pamiętaj że niektóre trujące gatunki wyglądem są bardzo zbliżone do tych pysznych i poszukiwanych. Dlatego zawsze upewnij się na 100%, że można bezpiecznie zjeść dane grzyby.
Grzyby trujące podobne do jadalnych – ZDJĘCIA
Poniżej prezentujemy grzyby jadalne i trujące podobne do siebie, które są najczęściej mylone. To może prowadzić do tragedii. Dlatego podkreślamy jeszcze raz: jeśli nie jesteś całkowicie pewien, czy dany gatunek jest bezpieczny, lepiej nie brać go do domu. Zbyt często sam wygląd może zmylić nawet doświadczonych grzybiarzy.
Czubajka kania – muchomor jadowity
Kania ma wyraźny garb na kapeluszu łatwo odchodzącym od trzonu. Z kolei śmiertelnie niebezpieczny muchomor ma kapelusz bardziej płaski, intensywniejszy kolor oliwkowozielony, żółtozielony albo biały a sam kapelusz jest mocno przyrośnięty do trzonu.

Gąska zielonkawa – muchomor sromotnikowy
Jadalna gąska ma zielone blaszki a na trzonie nie ma pierścienia. Śmiertelnie niebezpieczny muchomor sromotnikowy ma zawsze białe blaszki i bulwiaste zgrubienie u nasady trzonu.

Smardz praski – piestrzenica kasztanowata
Trująca piestrzenica ma bardziej kulisty i „mózgopodobny” kształt. Smardz ma bardziej pionowy, stożkowaty kształt, przypominająca nieco plaster miodu.

Borowik szlachetny – borowik szatański
Borowiki szatańskie są bardzo trujące i z wyglądu przypominają poszukiwane borowiki szlachetne. Trującą odmianę można rozpoznać po tym, że „szatany” mają trzon koloru żółto-czerwonego. Dotykając kapelusza czubkiem języka, jeśli poczujesz smak żółci, goryczy, to znaczy, że masz do czynienia z trującą odmianą.

Borowik usiatkowany i borowik szlachetny – goryczak żółciowy
Choć goryczak żółciowy nie jest trujący, to z powodu goryczy jest niejadalny. Najlepszym sposobem na ich odróżnienie jest dotknięcie językiem odłamanego fragmentu kapelusza. Jeśli poczujesz żółć, to możesz mieć pewność, że to goryczak żółciowy.

Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04
Sprawdź też: