W czasie letnich upałów nie mamy ochoty na ciężkie, gorące dania, które rozgrzewają nas i mieszkanie. Poznaj hiszpańskie gazpacho – idealny przepis na upalny dzień.
Co to jest gazpacho?
Gazpacho to tradycyjna potrawa hiszpańska. Jest to chłodnik z pomidorów i innych warzyw, który świetnie sią sprawdza w hiszpańskich upałach, więc sprawdzi się też w polskich. Potrawa jest prosta i szybka w przygotowaniu a w dodatku pełna witamin. Doskonale orzeźwia a przy tym jest niskokaloryczna i pełna błonnika, nadaje się więc na danie dla osób będących na diecie.
Składniki
Przygotuj:
- kilogram dojrzałych pomidorów
- małego ogórka
- małą cebulę
- czerwoną paprykę
- 2 ząbki czosnki
- łyżkę oliwy z oliwek
- łyżkę octu winnego
- kromkę białego chleba bez skóry
- przyprawy: cukier, sól, pieprz
- listki zielonej bazylii
Gazpacho – przepis
Obierz i pokrój pomidora i ogórka, poszatkuj cebulę i bazylię. Z papryki wytnij gniazdo i pokrój ją a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko razem wrzuć do blendera, dodaj pokruszony chleb i miksuj na gładką masę, a następnie dodaj oliwę i dopraw octem winnym, solą, pieprzem i cukrem. Gazpacho aby było dobre musi być schłodzone w lodówce
Jak podawać gazpacho?
Gazpacho podajemy schłodzone, w miseczkach. Na wierzch możesz wysypać liście bazylii, grzanki lub poszatkowaną czerwoną cebulę lub inne posiekane warzywa, na przykład pomidorki koktajlowe. W wersji bardziej sytej ugotuj jajka na twardo, pokrój a następnie posyp nimi chłodnik. Smacznego
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]