Fasolka szparagowa to pyszne i zdrowie warzywo, które znów zagościło na polskich bazarach. Zobacz, jak ją gotować.
Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Podawana z masłem i bułką tartą wywołuje wspomnienia wiosenno-letnich obiadów z dzieciństwa. Warto zaznaczyć, że jest to warzywo nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Zacznijmy od tego, że fasolka szparagowa zawiera znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy A, a także potasu. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, więc świetnie sprawdzi się w diecie diabetyków. Ponadto bez obaw mogą się nią zajadać osoby przebywające na diecie odchudzającej. 100 gramów fasolki szparagowej to tylko 37 kalorii i 0,2 grama tłuszczu.
Fasolka szparagowa – jak gotować?
W Polsce sezon na to warzywo trwa od początku czerwca do końca wakacji. Jak rozpoznać czy fasolka nadaje się do gotowania? Przede wszystkim powinna mieć jednolitym kolor, bez żadnych przebarwień. Warto ją też przetestować, czyli przełamać. Młode, świeże warzywo powinno pęknąć na pół z chrupiącym odgłosem. Brak jędrności świadczy o tym, że fasolka nie jest już pierwszej świeżości.
Jak gotować:
Przede wszystkim należy zacząć od umycia strączków. Najlepiej włożyć fasolkę szparagową do dużego durszlaka, postawić w zlewie i przepłukać zimną wodą.
Następnie przechodzimy do najmniej lubianego (długotrwałego) procesu, czyli obcinania końcówek strączków. Należy pamiętać, żeby obciąć jak najmniej, aby w czasie gotowania do środka nie dostawała się woda.
Gdy wszystkie strączki będą już gotowe, należy włożyć je do dużego i szerokiego garnka, który pomieści ok. 2,5 litra wody. Pamiętaj, że w wodzie fasolka lekko się uniesie i może trochę wystawać ponad powierzchnię wody.
Garnek przykryć i wstawić na duży ogień. Kiedy tylko woda zacznie się gotować należy dodać łyżkę soli i cukru. Następnie zmniejszyć ogień, ale pozostawić przykrywkę.
Ile czasu gotować?
Fasolka żółta: 5-12 minut od zagotowania wody
Fasolka zielona: 8-18 minut od zagotowania wody
Najlepiej jednak po minimalnym czasie gotowania spróbować jedną fasolkę. Najważniejsze, żeby jej nie przegotować. Zdecydowanie lepiej smakuje al dente.
Po ugotowaniu przelej fasolkę zimną wodą.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz nasze inne przepisy:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]