Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler

Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler

,

Słynna restauratorka znana jest z tego, że najprostszemu daniu potrafi dodać wyrazu. Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler smakuje wyśmienicie.

Magda Gessler hołduje zasadzie – dobra kuchnia ma być pyszna i musi kusić zapachem. Aby tak było, trzeba w gotowanie włożyć serce i najlepsze produkty, najlepiej zdobywane bezpośrednio u producenta. Ważne są też proporcje i przyprawy, które dodane w odpowiedniej ilości każde danie mogą zamienić w poezję smaku. Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler z pewnością zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia i będzie smakowała jak u mamy, czyli najlepiej na świecie.

Składniki

Aby przygotować fasolkę po bretońsku według przepisu Magdy Gessler musisz mieć:

  • 40 dag fasolki „Piękny Jaś”
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag dobrej kiełbasy
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, paprykę

Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler

Fasolę wypłucz, zalej wodą i zostaw na noc. Na drugi dzień odlej wodę z fasoli i jeszcze raz ją przepłucz, po czym zalej ją wodą, dodaj po pół łyżeczki soli, majeranku i cząbru oraz dwa plasterki boczku i gotuj około 40 minut. W tym czasie pokrój resztę boczku i podsmaż na suchej patelni, aż się zarumieni i zacznie się z niego wytapiać tłuszcz. Wtedy na patelnię dodaj poszatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w paski, a po 5 minutach czosnek wyciśnięty przez praskę. Teraz do gotującej się fasoli dodaj zawartość patelni oraz puszkę pomidorów, a na patelnię wylej zawartość drugiej puszki z pomidorami i podsmaż go trochę, aż zgęstnieje. Do miękkiej fasoli dodaj zawartość patelni, posól, popieprz, dodaj pół łyżeczki papryki i dwie szczypty majeranku. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj i już – właśnie masz przed sobą fasolkę po bretońsku według przepisu Magdy Gassler. Podawaj ją z pieczywem – Smacznego!

ZOBACZ TEŻ”

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Zobacz więcej >