Sezon na truskawki powoduje, że prześcigamy się w wymyślaniu coraz to nowych potraw na bazie tych owoców. Sprawdź nasz przepis na domowe lody truskawkowe.
Domowe lody truskawkowe mają tę przewagę nad kupnymi, że są pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Pozwalają się nam też pozbyć w pyszny sposób nadmiaru tych owoców. Poznaj prosty przepis na ten przysmak.
Składniki
Przygotuj:
- pół kilo truskawek
- pół szklanki cukru (możesz dać go mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
- pudełko (150 ml) śmietany 30 lub 36 %
- ewentualnie łyżkę soku cytrynowy
Przepis na domowe lody truskawkowe
Umyj i oczyść z szypułek truskawki, a następnie zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny. Sprawdź, czy masa ci smakuje – jeśli jest zbyt kwaśna, dodaj cukru, jeśli zbyt słodka – soku z cytryny. Dodaj śmietanę i blenduj dalej aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż masę do pojemników i wsadź do zamrażarki, zanim się zmrożą możesz co jakiś czas je przemieszać.
Domowe lody truskawkowe z mascarpone
W podanym wyżej przepisie 2/3 śmietany zastąp serkiem mascarpone. Nie używaj wtedy soku z cytryny, żeby deser nie wyszedł zbyt kwaśny.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]