Surowe pomidory nie powinny być łączone z surowymi ogórkami, ponieważ nie jest to dobre dla witaminy C. Ewa Podolska w programie „Szlachetne zdrowie w Radiu Pogoda” zdradza, że pomidory mogą też być używane jako… kosmetyki. Dowiedz się, w jaki sposób.
Czy faktycznie nie powinno się jeść jednocześnie surowych pomidorów z surowym ogórkiem? Jak wyjaśnia Ewa Podolska, rzeczywiście należy tego unikać. Wszystko dlatego, że ogórki zawierają enzym, który niszczy witaminę C. Jeśli więc chodzi nam o witaminę C, to wtedy absolutnie nie łączmy, natomiast nie przeszkadza to w przyswajaniu potasu, który jest wspaniały.
Co do witaminy C, to wystarczy zjeść tylko jeden pomidor dziennie i mamy już zapewnioną połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Poza tym witamina C powoduje, że pomidory mają właściwości upiększające, bo witamina C zawarta w nich wzmacnia naczynia krwionośne, wpływa na lepsze dotlenienie.
Pomidory jak kosmetyki
Jak radzi Ewa Podolska, warto jeść pomidory, bo one działają przeciwzmarszczkowo bo mają witaminę A i E, ale także możemy nie tylko je jeść, ale także posmarować sobie ręce i twarz sokiem z pomidora. Ale najpierw sprawdź czy nie jesteś uczulony. Posmaruj wewnętrzną stronę przedramienia. Jeżeli nie pojawi się zaczerwienienie: proszę bardzo, możesz używać ich jako kosmetyków.
Te warzywa, oprócz właściwości przeciwzmarszczkowych mają też inną, bardzo ważną zaletę: są doskonałe dla osób chcących się odchudzić. Jeden średni pomidor to 32 kcal a 100 gramów to tylko 18 kcal. Doskonale gaszą też pragnienie, ponieważ w 94 procentach składają się z wody.
Zobacz też: