Czy czosnek faktycznie ma właściwości wzmacniające odporność organizmu, czy to tylko mit? Co jeść by zwiększyć odporność? Posłuchaj porad Ewy Podolskiej.
Odporność – zwłaszcza w obecnych czasach jest bardzo przez nas wszystkich pożądana. Co jeść by ją zwiększyć? Rozczaruję państwa – nie ma żadnego pojedynczego produktu, który zapewnia nam dobrą odporność.
Czosnek – fakty i mity
Także cudowne działanie czosnku to mit. Czosnek nie wzmacnia odporności i nie zapobiega infekcjom, ale – i to jest naukowo dowiedzione – że jeżeli zachorujemy, to skraca czas infekcji. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i alicynę – związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, ale ze względu na ten specyficzny zapach nie przez wszystkich jest akceptowany.
Uwaga: czosnek jedzony w bardzo dużych ilościach może odbić się na naszej wątrobie. Współczesna fitoterapia poleca wdychanie oparów z rozgniecionego czosnku. Jeśli ich zapach okaże się zbyt drażniący i wystąpi np. łzawienie oczu, to należy przerwać kurację.
Zobacz też:
Czy witamina C wzmacnia odporność?
Podobnie jak z czosnkiem jest i z witaminą C, o czym już państwu mówiłam. Jej wysokie spożycie wcale nie podwyższa odporności, ale w trakcie infekcji skraca czas jej trwania.
Profilaktyczne przyjmowanie czosnku ma sens jedynie w sezonie nasilonych infekcji, kiedy to cały czas mamy kontakt z chorymi. Oprócz czosnku, działanie przeciwdrobnoustrojowe mają m.in. cebula, czarny bez, a także przyprawy: imbir, goździki i kurkuma.
1 Komentarz
Uwielbiam takie naturalne sposoby na zdrowie. Budowanie odporności to podstawa. Na przeziębienie zresztą zostaję przy naturze i stawiam na naturalny Apicold z propolisem, który łagodzi ból i podrażnienie gardła.