Czeska zupa czosnkowa - tani przepis - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Czeska zupa czosnkowa – tani przepis

Czeska zupa czosnkowa – tani przepis

Kuchnia czeska to nie tylko knedliki i utopce ale również pyszna, sycąca i niedroga „czesneczka”, czyli czeska zupa czosnkowa. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis.

„Czesneczka”, czyli czeska zupa czosnkowa

My na drugi dzień po rosole mamy nieśmiertelną pomidorówkę, a Czesi – zupę czosnkową. Świetnie się nadaje na wykorzystanie wywaru rosołowego i jest naprawdę prosta i tania w przygotowaniu. Każda czeska gospodyni przyrządza „czesneczkę” z innymi dodatkami, które często zależą od regionu. W każdym razie nie ma chyba regionalnej knajpy w Czechach, która by jej nie serwowała. Czeska zupa czosnkowa zaspokoi z pewnością podniebienia tych, którzy lubią wyrazistą i sycąca kuchnię. Dziś podajemy oryginalny, czeski przepis na czesneczkę, zwaną też czasem czesnekovą polevką

Składniki

Aby ugotować zupę czosnkową, przygotuj:

  • Litr rosołu
  • 7 – 8 ząbków czosnku
  • kawałek twardego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • chleb lub bułka na grzanki

Przepis na czeską zupę czosnkową

Przygotuj 4 talerze, na dno każdego połóż roztarte z solą dwa ząbki czosnku a także łyżeczkę startego żółtego sera. Pokrój chleb lub bułkę na kawałeczki, skrop oliwą i podrumień na patelni. Zagotuj rosół, a kiedy będzie wrzał, wrzuć do niego roztrzepane jajka, poczekaj chwilę i dokładnie zamieszaj tak, aby jajka się rozpadły i utworzyły z rosołu zawiesinę. Tak przygotowaną zupę rozlewaj do przygotowanych talerzy. Podawaj z grzankami. Czesi dodają do niej czasem pokrojony w kostkę boczek lub paseczki szynki. Smacznego!

Szukasz chwili wytchnienia? Słuchaj Radia Pogoda!

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >