Kuchnia czeska to nie tylko knedliki i utopce ale również pyszna, sycąca i niedroga „czesneczka”, czyli czeska zupa czosnkowa. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis.
„Czesneczka”, czyli czeska zupa czosnkowa
My na drugi dzień po rosole mamy nieśmiertelną pomidorówkę, a Czesi – zupę czosnkową. Świetnie się nadaje na wykorzystanie wywaru rosołowego i jest naprawdę prosta i tania w przygotowaniu. Każda czeska gospodyni przyrządza „czesneczkę” z innymi dodatkami, które często zależą od regionu. W każdym razie nie ma chyba regionalnej knajpy w Czechach, która by jej nie serwowała. Czeska zupa czosnkowa zaspokoi z pewnością podniebienia tych, którzy lubią wyrazistą i sycąca kuchnię. Dziś podajemy oryginalny, czeski przepis na czesneczkę, zwaną też czasem czesnekovą polevką
Składniki
Aby ugotować zupę czosnkową, przygotuj:
- Litr rosołu
- 7 – 8 ząbków czosnku
- kawałek twardego sera żółtego
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju lub masła
- chleb lub bułka na grzanki
Przepis na czeską zupę czosnkową
Przygotuj 4 talerze, na dno każdego połóż roztarte z solą dwa ząbki czosnku a także łyżeczkę startego żółtego sera. Pokrój chleb lub bułkę na kawałeczki, skrop oliwą i podrumień na patelni. Zagotuj rosół, a kiedy będzie wrzał, wrzuć do niego roztrzepane jajka, poczekaj chwilę i dokładnie zamieszaj tak, aby jajka się rozpadły i utworzyły z rosołu zawiesinę. Tak przygotowaną zupę rozlewaj do przygotowanych talerzy. Podawaj z grzankami. Czesi dodają do niej czasem pokrojony w kostkę boczek lub paseczki szynki. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Słuchaj Radia Pogoda!
ZOBACZ TEŻ: