Co zrobić, żeby pomidory dojrzały w domu?
Strona główna » Co zrobić, żeby pomidory dojrzały w domu?

Co zrobić, żeby pomidory dojrzały w domu?

W naszym klimacie pomidory czasem nie czerwienią się na krzaczkach, bo mają za mało słońca. Sprawdź, co robić, żeby pomidory dojrzały w domu.

Dlaczego pomidory nie dojrzewają na krzaczku?

Najczęstszą przyczyną tego, że pomidory nie chcą się zaczerwienić jest to, że mają zbyt mało słońca. Pomidory powinny być nasłonecznione przez cały dzień, a czasem trudno to osiągnąć w naszym klimacie lub w szklarni, gdzie są posadzone bardzo gęsto, co ogranicza im dopływ światła. Innym powodem może być zbyt gorliwe nawożenie, zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura a także zła pielęgnacja. Pomidory, którym nie przycina się liści i pędów będą traciły energię na rozrost, a nie na dojrzewanie owoców.

Czy można zrobić coś, by pomidory dojrzały w domu?

Pomidor należy do owoców klimakterycznych, co oznacza, że może dojrzeć również po zerwaniu. Ważne jest, aby zrywać pomidory, które nie są całkowicie zielone, ale takie, które już zaczęły lekko zmieniać kolor. Procesy dojrzewania już się w nich zaczęły i takie pomidory mogą dojrzeć w domu.

Metoda „na słońce”

Zielone pomidory zrywaj razem z szypułkami, po czym pomidory ułóż je na parapecie, ale nie w bezpośrednim słońcu, a po paru dniach będą czerwone. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, połóż obok pomidorów jabłko lub banana a nawet innego, czerwonego pomidora. Te owoce wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie. Musisz jednak pilnować, by twoje dojrzewające pomidory nie stały się zbyt miękkie.

Co zrobić, żeby pomidory dojrzały wolniej?

Wbrew pozorom pomidory wcale nie potrzebują słońca, żeby dojrzeć. Sprzyjają im również ciemne i suche pomieszczenia tyle, że proces dojrzewania będzie wtedy dłuższy. Za to jest mniejsze prawdopodobieństwo, że stracą swoją elastyczność a przechowywane w ten sposób mogą dotrwać do późnej jesieni. Zasady są takie:

  • pomidory przechowywane w temperaturze poniżej 10 stopni tracą smak
  • pomidory w temperaturze od 12 do 15 stopni mogą być przechowywane nawet 2 miesiące
  • pomidory w temperaturze od 18 do 21 stopni dojrzeją w ciągu dwóch tygodni.

Jak przygotować miejsce dla dojrzewających pomidorów?

Pomidory, które chcesz przechowywać powinny mieć zapewnioną cyrkulację powietrza, dlatego potrzebujesz drewnianej skrzynki, kosza lub kartonu, w którym zrób otwory. Dno takiego pojemnika wyłóż słomą lub trocinami bądź podartym papierem i układaj pomidory tak, by nie stykały się ani ze sobą, ani z brzegami pojemnika. Owoce powinny być suche i mieć szypułki.

Mniejsza ilość pomidorów

Jeśli nie masz na tyle dużo owoców, żeby bawić się w skrzynki – ich rolę może spełnić szuflada, szafka a nawet papierowa torebka. Jeśli chcesz, by pomidory dojrzały szybciej – dołóż tam banana lub jabłko.

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >