Kiedy tylko pojawią się truskawki, jemy je we wszystkich możliwych postaciach. Dlaczego więc nie ciasto? Poznaj prosty przepis na ciasto z galaretką i truskawkami.
Ciasto z truskawkami – dlaczego warto?
Nie dość, że jest pyszne, to jeszcze możemy uspokoić nasze wyrzuty sumienia tym, że truskawki są zdrowe. Mają bardzo dużo witamin, zwłaszcza C, odkwaszają organizm, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają odporność. Dodatkowo są niskokaloryczne, no i sezon na nie trwa krótko, więc warto je wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby.
Składniki
Przygotuj:
- pół kilograma truskawek
- szklankę cukru
- półtora szklanki mąki
- 4 jajka
- 6 łyżek oleju
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- łyżeczkę octu
Ciasto z galaretką i truskawkami – przepis
Oddziel żółtka od białek a białka ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj cukier, żółtka, olej oraz mąkę – bardzo powoli i stopniowo. Kiedy masa będzie dobrze zmiksowana dodaj proszek do pieczenia i ocet, wylej na blaszkę i piecz 45 minut w 170 stopniach. Ciasto musi wystygnąć zanim przystąpisz do dalszych działań. W tym czasie umyj i obierz z szypułek truskawki i przekrój je na pół. Galaretki rozpuść w 3 szklankach gorącej wody, a połówki truskawek rozłóż na cieście. Zalej wszystko tężejącą galaretką i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ: