Ciasto śmietankowe z rabarbarem to przepis idealny na wiosnę. Twoi bliscy pokochają ten deser. Zobacz szybki i łatwy przepis.
Wiosna to nie tylko najpiękniejsza, ale też najsmaczniejsza pora roku. Powód jest prosty. To właśnie wiosną mamy dostęp do najświeższych warzyw i owoców. Lokalne bazarki uginają się pod ciężarem słodkich owoców: truskawek, czereśni, borówek. Natomiast dzisiaj zaproponujemy Państwu przepis na ciasto śmietankowe z rabarbarem. Co prawda, technicznie jest to warzywo. Jednak mało kto o tym pamięta, pijąc pyszny kompot z rabarbaru albo jedząc rabarbarowe ciasto.
Ciasto śmietankowe z rabarbarem – jak zrobić
Zacznijmy od tego ważnej informacji: ten przepis jest naprawdę prosty. Dlatego każdy sobie z nim poradzi!
Co potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- szklanka śmietany (kwaśnej, 18 %)
- 2 jajka
- 1, 5 szklanki cukru
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji śmietankowej
- 0,5 kg rabarbaru
- kilka łyżeczek cukru pudru
Jak zrobić [PRZEPIS]:
Aby upiec ciasto śmietankowe z rabarbarem potrzebna będzie foremka o wymiarach 20 x 35 cm.
- Rabarbar obierz i pokrój w kostkę, a następnie obsyp 1/2 szklanką cukru, aby roślina puściła sok.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Jajka z cukrem ubij, aż masa będzie sztywna. Podczas ubijania dodaj śmietanę, olej i esencję śmietankową.
- Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia – pamiętaj, aby zmniejszyć obroty miksera, a mąkę dodawać do masy stopniowo.
- Gotowe ciasto wyłóż do foremki.
- Na wierzchu rozłóż równomiernie pokrojony rabarbar.
Piecz ok. 35 minut w piekarniku (opcja: grzanie góra/dół) rozgrzanym do 180-190 °C.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz więcej naszych przepisów:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]