Trwa właśnie sezon na rabarbar, więc trzeba maksymalnie wykorzystać tę zdrową roślinę. Sprawdź babciny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Właściwości rabarbaru
Rabarbar znali i cenili już starożytni Chińczycy, którzy zbierali tę bylinę w górach. Do Polski dotarł dopiero w XIX wieku i na stałe zagościł w naszych ogródkach. Jest powszechnie uważany za warzywo, choć Amerykanie klasyfikują go jako owoc. Nie zmienia to faktu, że jest bardzo zdrowy. Zawiera błonnik, witaminę C i potas oraz kwas foliowy. Ma mało kalorii i spożywać go mogą również osoby chorujące na cukrzycę. Warto go jeść w kompocie lub w cieście, albo choćby pieczony w piekarniku, gdyż pod wpływem temperatury wydzielają się w nim polifenole, które działają antynowotowrowo.
Jak jeść rabarbar?
Rabarbar można jeść na surowo, najczęściej macza się go wtedy w cukrze, gdyż jest dość kwaśny. Ale lepiej go podgrzać, bo jest wtedy zdrowszy. Świetnie nadaje się na kompot lub dżem, dobrze komponuje się z truskawkami, które łagodzą nieco jego kwaśny posmak. Dlatego ta para często występuje w połączeniu w ciastach, kompotach i dżemach. Rabarbar jako dodatek do ciasta przełamie jego słodycz. Pasuje do niego cukier, cynamon i wanilia
Ciasto drożdżowe z rabarbaru – składniki
Przygotuj:
- Pół kg. mąki pszennej
- 3 jajka
- szklankę ciepłego mleka
- szklankę cukru
- 2 paczki cukru waniliowego
- 50 gr drożdży świeżych lub 15 gr drożdży suchych
- szczypta soli
- 200 g roztopionego masła
- 4 – 5 łodyg dojrzałego rabarbar
- oół szklanki cukru pudru
Ciasto drożdżowe z rabarbarem – przepis
Rabarbar pokrój na dwucentymetrowe kawałki, posyp cukrem i odstaw. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i łyżkę cukru i też odstaw na 10 minut. W tym czasie zrób kruszonkę – odlej połowę roztopionego masła, pół szklanki mąki i pół szklanki cukru, paczkę cukru waniliowego i łyżkę cynamonu. Wymieszaj to razem, powstanie kruszące się ciasto. Do „pracującego” mleka z drożdżami dodaj resztę cukru, roztopionego masła, dwa żółtka i jedno całe jajko oraz pozostałą ilość mąki. Wyrób wszystko na sprężyste ciasto i odstaw na półtorej godziny. Na blasze co pieczenia wyłóż ciasto, poukładaj na nim rabarbar, a wszystko razem posyp kruszonką i znów odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po wyjęciu możesz posypać ciastu cukrem pudrem, lub z białek, które zostały i z cukru pudru zrobić lukier do polania ciasta.
ZOBACZ TEŻ:
1 komentarz
[…] Wiadomości […]