Ciastka można piec w każdej porze roku – nie tylko na Boże Narodzenie. Warto jednak podczas pieczenia zastosować kilka prostych sposobów na ułatwienie sobie życia. Poznaj 10 sposobów na łatwiejsze pieczenie ciastek.
Każdy uwielbia kruche ciasteczka. Nie tylko doskonale smakują, ale też są prawdziwą ozdobą stołu, również w czasie świąt. Ich przyrządzanie może być łatwiejsze, jeśli zastosujesz się do tych 10 prostych porad:
Organizacja
Nieporządek utrudnia nam pracę w kuchni i może prowadzić do prawdziwej frustracji, kiedy nie możemy znaleźć na czas odpowiednich składników. Dlatego też, zanim zabierzesz się do pieczenia, wyczyść blat, na którym będziesz pracować i usuń składniki, których nie będziesz używać.
Przeczytaj przepis
Zanim zrobisz cokolwiek, zapoznaj się dokładnie z przepisem. Czytając, upewnij się, że posiadasz wszystkie zalecane składniki (np. masło, mąka czy cukier). Upewnij się też, czy w przepisie nie ma żadnych „pułapek” – na przykład sprawdź czy ciasto musi się chłodzić przez noc, bo jeśli musisz mieć ciastka gotowe już dziś, to powstanie duży problem.
Zadbaj o składniki świeże i dobrej jakości
Pamiętaj, że przyprawy z czasem tracą swoje właściwości – jeśli trzymasz je w szafce rok lub dłużej, to przed ich wykorzystaniem lepiej wymienić je na świeże. Tak samo upewnij się, że skorzystasz ze świeżych jajek. Lepiej wykorzystać zwykłe masło niż solone – ciasteczka dzięki temu będą miały czystszy, słodszy smak.
Masło w temperaturze pokojowej
Jeśli już wspominamy o maśle, to pamiętaj, żeby nie używać podczas przygotowywania ciasta masła wyjętego prosto z lodówki: jeśli będzie zbyt zimne, to gotowe ciasteczka będą zbyt gęste i ciężkie. Jeśli zapomniałaś zmiękczyć wcześniej masło, to nic straconego: potnij je nożem w kostkę, umieść na talerzu i postaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Uwaga na orzechy
Jeśli w przepisie, który wykorzystujesz, zaleca się dodanie pieczonych orzechów, to upewnij się, że zanim dodasz je do mąki, będą odpowiednio schłodzone. Dodanie gorących orzechów do ciasta może stopić zawarte w nim masło i bardzo zmienić teksturę ciastek.
Pamiętaj o porządnej blasze do pieczenia
Zbyt cienkie i słabe formy do ciasta mogą źle i nierówno przewodzić ciepło i sprawić, że ciasteczka będą przypalone od spodu. Warto pomyśleć o zakupie porządnej blachy, np. z cynowanej stali lub anodyzowanego aluminium. Nie są to tanie rzeczy, ale za to posłużą przez długie lata.
Nie wszystko naraz
Jeśli przygotowujesz dużą partię ciastek, staraj się nie przyrządzać ich w piecyku wszystkich jednocześnie. Zamiast tego piecz partiami – wykorzystując jedną blachę do pieczenia, umieszczoną na środku piecyka, a nie kilka blach rozmieszczonych jedna nad drugą. Robiąc tylko jedną partię naraz masz większą pewność, że ciastka zostaną upieczone podobnie.
Uwaga na masło
Jeśli masz tylko jedną blachę do pieczenia, upewnij się, że schłodzi się ona do temperatury pokojowej przed pieczeniem kolejnej partii ciasteczek. To zapobiegnie wytopieniu się masła z ciasta i jego wypłynięciu na blachę.
Poczekaj ze zdejmowaniem ciastek
Upieczone ciastka po wyjęciu niech nieco się schłodzą przez 1-2 minuty na blasze, zanim je zdejmiesz. Dzięki temu będą nieco jędrniejsze.
Wyślijmy ciastka znajomym
Jeśli chcemy zrobić komuś prezent, możemy wysłać gotowe ciastka. Jak to zrobić, żeby przetrwały podróż? Większość kruchych ciastek może wytrzymać transport bez większych problemów. Zawińmy je w papier śniadaniowy i tak zapakowane umieśćmy w blaszanym pojemniku, np. puszce. Puszkę włóżmy do kartonowego pudełka i wyślijmy. Zapakowane w ten sposób ciastka powinny w miarę nienaruszone dotrzeć do adresata.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Sprawdź też:
O czym pamiętać przy pieczeniu ciastek
Masło do ciastek nie powinno być zbyt zimne
Pamiętaj, żeby nie używać podczas przygotowywania ciasta masła wyjętego prosto z lodówki: jeśli będzie zbyt zimne, to gotowe ciasteczka będą zbyt gęste i ciężkie.
Które przyprawy wykorzystać?
Pamiętaj, że przyprawy z czasem tracą swoje właściwości – jeśli trzymasz je w szafce rok lub dłużej, to przed ich wykorzystaniem lepiej wymienić je na świeże.
Jak dopilnować, żeby ciastka były podobnie upieczone?
Piecz partiami – wykorzystując jedną blachę do pieczenia, umieszczoną na środku piecyka, a nie kilka blach rozmieszczonych jedna nad drugą.