Kotlety mielone królowały w barach mlecznych i na szkolnych stołówkach. Najlepsze są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku – sprawdź nasz przepis na idealne kotlety mielone.
Co zrobić, aby kotlety mielone były chrupiące?
Kotlety mielone zwane też klopsami lub kotletami siekanymi czy sznyclami są obecne w naszej kuchni od ponad stu lat. W czasach PRL – u były sposobem na wykorzystanie gorszego gatunkowo mięsa, dziś są przywołaniem smaku dzieciństwa. Te najsmaczniejsze mają chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Jak osiągnąć ten efekt? Sekretem jest smażenie ich na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Dlatego warto zrobić najpierw „test chleba” – wrzuć na rozgrzany olej kawałek chleba. Jeśli szybko będzie się rumienił oznacza to, że możesz wrzucać klopsy.
Składniki
Aby usmażyć idealne kotlety, przygotuj:
- pół kg mięsa mielonego
- 1 lekko czerstwą kajzerkę
- mleko do namoczenia bułki
- 1 cebulę
- jajko
- sól i pieprz, opcjonalnie tymianek lub majeranek
- 1/4 szklanki wody
- bułkę tartą
- tłuszcz do smażenia: smalec, olej lub masło klarowane
Przepis na idealne kotlety mielone
Kajzerkę zamocz w mleku, żeby rozmiękła. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa, dołóż jajko i przyprawy oraz odciśniętą bułkę i wszystko dokładnie wymieszaj. W trakcie mieszania stopniowo dodawaj wody, aby mięso ją wchłonęło – im dłużej będziesz je wyrabiać, tym lepiej. Uformuj z mięsa kotlety i wrzucaj na rozgrzany olej – smaż z każdej strony około 5 minut, aż się zarumienią.
Z czym podawać kotlety mielone?
Klopsy podajemy z ziemniakami i buraczkami, pasuje też do nich marchewka z groszkiem czy też mizeria. W tej formie będą stanowiły klasyczne, polskie danie.
ZOBACZ TEŻ:
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.