Zupę kalafiorową wszyscy znamy, ale czy w wydaniu na zimno? Sprawdź prosty przepis na chłodnik kalafiorowy.
Kalafior to warzywo, które tak naprawdę jest kwiatem. Ma dużo drogocennych wartości – zawiera potas, wapń, cynk, miedź i jod, a przede wszystkim dużo błonnika. Jest niskokaloryczny, więc nadaje się dla osób dbających o linię. Chłodnik kalafiorowy to pomysł na obiad w upalny dzień.
Chłodnik kalafiorowy – składniki
Przygotuj:
- kalafiora
- 2 ogórki
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny pół litra
- 150 ml kefiru
- sól i pieprz do smaku
Chłodnik kalafiorowy – przepis
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce, a kalafiora podziel na różyczki i ugotuj do miękkości. Wymieszaj jogurt z kefirem, dodaj starte warzywa, wyciśnięty czosnek, a na koniec wystudzone różyczki kalafiora – możesz je podzielić na naprawdę maleńkie. Dodaj posiekany koperek, przypraw do smaku a następnie zostaw na pół godziny w lodówce.
Z czym podawać chłodnik?
Chłodnik kalafiorowy możesz podać z grzankami lub z jajkiem, świetnie się sprawdzi jako obiad w upalne dni.
Uwaga!
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 70 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ:
3 komentarze
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]