Poznaj przepis na domowy chleb, przygotowany przez Kubę Mędrzyckiego z Radia Pogoda. Jak Kuba sam pisze o sobie: „Kiedy nie jestem przed mikrofonem można mnie spotkać, w kuchni, bo lubię gotować”. Teraz pochwalił się swoim przepisem na chleb!
Kuba Mędrzycki, który codziennie umila Państwu czas między 10:00 a 15:00 na antenie Radia Pogoda prezentuje przepis na przepyszny chleb. Sami próbowaliśmy – palce lizać!
Składniki:
- 250g mąki pszennej (650)
- 250g Mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
- 1 łyżka cukru, albo miodu (zdecydowanie polecam miód)
- 1 płaska łyżka soli
- 8g suchych drożdży
- 500ml ciepłej wody
- mak lub nasiona słonecznika do posypania
Obie mąki mieszamy z solą w misce. Następnie dodajemy miód, drożdże i wodę. Teraz należy wszystkie składniki wymieszać. Ja to robię najpierw łyżką, a potem w robocie z hakiem na wolnych obrotach przez ok.3-4 min. Dalej warto to jeszcze raz przemieszać łyżką i całość przykrytą ścierką odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce na ok. 30 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przelewamy całość do długiej formy (keksówki 25-28 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę, posypujemy makiem lub ziarnami i znów odstawiamy w ciemne miejsce, ale tym razem już tylko na kwadrans.
Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzałka góra-dół, nie termoobieg). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i zostawiamy nasz chleb na ok.40-45 min. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i formy i odkładamy na kratkę do wystygnięcia. Warto go też po wyjęciu trochę opukać i jeśli są jeszcze jakieś zbyt miękkie miejsca to wkładamy do piekarnika na 5-7 min, już bez formy. Smacznego!
Sprawdź także:
- Sałatka Kaliny Jędrusik [PRZEPIS]
- Anielskie ruchańce drożdżowe – idealne na Tłusty Czwartek
- Szarlotka Anny Stachowskiej – przepis babci Helenki
- „Sztukamięs w sosie chrzanowym” – ulubione danie Jonasza Kofty
- Ulubione danie Ireny Santor – przepis na móżdżek wieprzowy
Zobacz nasze wideo: