Chipsy to jedna z najsłynniejszych przekąsek na świecie. Możemy spotkać je w niemal każdym sklepie spożywczym. Są cebulowe, paprykowe, z buraka, a nawet soczewicy! Zazwyczaj smażone na głębokim oleju z dodatkiem przypraw, a niekiedy pieczone jedynie z dodatkiem soli. Choć istnieje mnóstwo rodzajów chipsów, nie każdy wie, kiedy, a przede wszystkim w jaki sposób powstały.
Zobacz także: Najgłośniejsza kradzież XX wieku. Mona Lisa zniknęła na dwa lata
Kto wynalazł chipsy? Przypadek ojcem słynnej przekąski
Chipsy to kulinarne dzieło amerykańskiego kucharza. Mężczyzna, który zapisał się na kartach historii kultowej przekąski to George Crum (również znany jako George Speck). Był szefem kuchni w restauracji Moon’s Lake House nad jeziorem Saratoga w miejscowości Saratoga Springs w stanie Nowy Jork. Do dziś uznawany jest za prawdopodobnego wynalazcę chipsów ziemniaczanych.

Wszystko działo się 24 sierpnia 1853 roku, czyli dokładnie 170 lat temu. Lokal, w którym pracował George odwiedził klient, który miał chrapkę na frytki. Był to podobno Cornelius Vanderbilt – baron przemysłu kolejowego. Gdy otrzymał upragnioną potrawę, ale kelner usłyszał słowa niezadowolenia. Dlaczego? Mężczyźnie nie odpowiadała grubość zaserwowanych frytek. Szef kuchni uniósł się honorem. Rozgniewany Crum chciał utrzeć nosa markotnemu klientowi.
Kucharz pokroił ziemniaka w cienkie plasterki grubości kartki papieru, a później wrzucił na głęboki olej. Po usmażeniu postarał się z dbałością, by były przesadnie słone. Następnie doprawił „frytki” i wydał je klientowi. Spodziewał się pewnie niemałej awantury, jednak nic takiego się nie stało. Mężczyzna był zachwycony! Tak powstały chipsy.
Zobacz także: Dziś River Phoenix skończyłby 53 lata. Był nazywany “Jamesem Deanem nowej ery”
„Ziemniaczane chrupki” słynne do dziś
Po przypadkowym odkryciu, chipsy stały się bardzo popularne. Nazywano je na cześć miejscowości, w których powstały – „Saratoga chips”, Słynna była także nazwa „ziemniaczanych chrupek”, która używana jest do dziś. Co stało się z Georgem Crumem? Założył własną restaurację!
W 1860 roku otworzył lokal i serwował lokalny przysmak. Z czasem biznesmen Herman Lay spopularyzował chipsy na obszarze południowo-wschodniego wybrzeża.

Więcej ciekawostek możesz przeczytać na stronie Radia Pogoda klikając TUTAJ.
Dodaj komentarz