Bez nie tylko pachnie. Zrób z niego herbatę! [PRZEPIS]
Strona główna » Bez nie tylko pachnie. Zrób z niego herbatę! [PRZEPIS]

Bez nie tylko pachnie. Zrób z niego herbatę! [PRZEPIS]

Majowy bez pięknie wygląda i intensywnie pachnie, jest ozdobą każdego ogrodu i wnętrza. Ale ma walory nie tylko estetyczne – sprawdź jak zrobić herbatę z bzu lilaka.

Bez czyli lilak pospolity

Bez przepięknie pachnie i kojarzy się z majem, to wtedy pachniała nim Saska Kępa w piosence śpiewanej przez Marylę Rodowicz. O ile o właściwościach zdrowotnych kwiatu czarnego bzu wiemy sporo, o tyle nie każdy wie, że kwiaty bzów fioletowych i białych są jadalne. Choć wszyscy pamiętamy, że jeśli znalazło się nietypowy, pięcio płatkowy kwiatek bzu to należało go zjeść, aby przyniósł szczęście.

Właściwości kwiatów bzu

Kwiaty lilaka działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i napotnie co oznacza, że świetnie się nadają na wszelkiego rodzaju przeziębienia czy choroby gardła. Kwiaty dobrze działają też jeśli są stosowane zewnętrznie na trądzik, łojotok i drobne ranki a także powodują, że skóra staje się bardziej elastyczna.

Jak suszyć kwiaty bzu?

Kwiaty lilaka należy zebrać, kiedy są w pełnym rozkwicie, oddzielić od gałązek. Następnie wysuszyć w suszarce na zioła lub w piekarniku, gdzie wysypujemy je na blachę przykrytą papierem i trzymamy w temperaturze 40 stopni, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wysuszenia, po czym pakujemy do szczelnych pojemników.

Jak zrobić herbatę z bzu?

Łyżkę suszonych kwiatów lilaka zalewamy w kubku wodą o temperaturze około 80 stopni, parzymy kilka minut. Herbata ma bursztynowy odcień i karmelowy posmak, a poza tym pięknie pachnie – jak to bez.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >