Majowy bez pięknie wygląda i intensywnie pachnie, jest ozdobą każdego ogrodu i wnętrza. Ale ma walory nie tylko estetyczne – sprawdź jak zrobić herbatę z bzu lilaka.
Bez czyli lilak pospolity
Bez przepięknie pachnie i kojarzy się z majem, to wtedy pachniała nim Saska Kępa w piosence śpiewanej przez Marylę Rodowicz. O ile o właściwościach zdrowotnych kwiatu czarnego bzu wiemy sporo, o tyle nie każdy wie, że kwiaty bzów fioletowych i białych są jadalne. Choć wszyscy pamiętamy, że jeśli znalazło się nietypowy, pięcio płatkowy kwiatek bzu to należało go zjeść, aby przyniósł szczęście.
Właściwości kwiatów bzu
Kwiaty lilaka działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i napotnie co oznacza, że świetnie się nadają na wszelkiego rodzaju przeziębienia czy choroby gardła. Kwiaty dobrze działają też jeśli są stosowane zewnętrznie na trądzik, łojotok i drobne ranki a także powodują, że skóra staje się bardziej elastyczna.
Jak suszyć kwiaty bzu?
Kwiaty lilaka należy zebrać, kiedy są w pełnym rozkwicie, oddzielić od gałązek. Następnie wysuszyć w suszarce na zioła lub w piekarniku, gdzie wysypujemy je na blachę przykrytą papierem i trzymamy w temperaturze 40 stopni, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wysuszenia, po czym pakujemy do szczelnych pojemników.
Jak zrobić herbatę z bzu?
Łyżkę suszonych kwiatów lilaka zalewamy w kubku wodą o temperaturze około 80 stopni, parzymy kilka minut. Herbata ma bursztynowy odcień i karmelowy posmak, a poza tym pięknie pachnie – jak to bez.
ZOBACZ TEŻ: