Jest pyszna, choć dość mocna i trzeba na nią trochę poczekać, ale warto. Sprawdź nasz przepis na nalewkę z gruszek.
Nalewka z gruszek – przepis na zdrowie
O tym, że gruszki są pełne witamin nikogo nie trzeba przekonywać, oprócz witaminy C mają też witaminy K, świetnie wpływa na układ kostny oraz B, która wpływa na układ nerwowy. Nalewka z gruszek nie tylko świetnie smakuje, ale również wspiera układ moczowy oraz odpornościowy, działa rozgrzewająco. Mówimy tu oczywiście o nalewce spożywanej w rozsądnych ilościach, na przykład jeden kieliszek wieczorem. Zresztą więcej wypić jej nie sposób, bo jest bardzo esencjonalna i słodka. Przepis na nalewkę z gruszek, czyli gruszkówkę jest bardzo prosty.
Składniki
Aby przygotować nalewkę z gruszek musisz mieć:
- 2 kg gruszek
- 2 szklanki cukru
- pół litra wódki
- pół litra spirytusu
- 10 ziarenek goździków
- laskę cynamonu
Zasada jest taka, że na 2 kilogramy owoców przypada litr alkoholu, nie radzimy jednak używać samego spirytusu, bo może on spowodować zważenie owoców. Jeśli chcesz użyć spirytusu to rozcieńcz go tak, aby miał co najwyżej 70%
Przepis na nalewkę z gruszek
Owoce obierz i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój je na plasterki. Do dużego słoja wsyp tak przygotowane owoce i zasyp je cukrem. Słoik przykryj i odstaw w ciemne miejsce na 3 dni, aby owoce puściły sok – możesz od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlej syrop z owoców, dodaj do niego goździki, cynamon i zalej wszystko alkoholem. Odstaw słój z płynem na 2 miesiące, a jeszcze lepiej – na 4. Im dłużej płyny będą się „przegryzać” tym lepsza i bardziej klarowna będzie nalewka. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr do kawy i zlej do butelek.
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz