3 szybkie przekąski na Sylwestra - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » 3 szybkie przekąski na Sylwestra

3 szybkie przekąski na Sylwestra

Większość Polaków deklaruje, że w tym roku wieczór sylwestrowy spędzi domu. Podajemy przepis na 3 szybkie przekąski nie tylko na Sylwestra.

Inflacja i święta wydrenowały nasze portfele. Większość Polaków deklaruje, że w sylwestrowy wieczór nigdzie się nie wybiera lub, że ma zamiar odwiedzić znajomych. Na taką domówkę przydadzą się coś do przegryzienia. Podajemy przepis na 3 szybkie przekąski na Sylwestra. Nawet, jeśli wybierasz się do znajomych, wypada coś ze sobą przynieść, aby nie obciążać zbytnio gospodyni. Zabierz więc półmisek z jedną z naszych przekąsek, do tego szampan i dobre nastawienie, a zabawa z pewnością się uda.

Przekąski na Sylwestra? Roladki z tortilli!

To danie uda się nawet tym, którzy nie potrafią gotować, bo… nie trzeba go gotować. W dodatku daje dużo pola do działania dla wyobraźni – roladki możesz zrobić w wersji wege, w wersji rybnej lub mięsnej. Kup w sklepie:

  • opakowanie placków tortilli
  • 200 gram serka do smarowania pieczywa – możesz go zastąpić majonezem
  • paczkę łososia kanapkowego – możesz go zastąpić tuńczykiem z puszki, plastrami szynki, a w wersji wege – suszonymi pomidorami
  • szpinak lub rukolę

Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Placek tortilli posmaruj serkiem lub majonezem. Rozłóż na nim łososia, tuńczyka, szynkę lub pomidory suszone, dodaj liście szpinaku lub rukoli. Możesz dodać ulubione przyprawy. Zwiń tortillę w rulon, a potem potnij go na kawałki o grubości około 2 cm. Powstałe w ten sposób roladki ułóż na półmisku.

Mini pizze z ciasta francuskiego

Te przekąski na Sylwestra wymagają już pieczenia ale spokojnie, zawsze się udaje. Przygotuj:

  • rulon ciasta francuskiego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • paczkę małych plasterków salami lub kilka plastrów szynki
  • oliwki krojone
  • 200 g żółtego sera
  • kilka łyżek sosu pomidorowego (możesz wymieszać przecier pomidorowy z łyżką oliwy i przyprawami kuchni włoskiej – bazylią, oregano, czosnkiem)

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraciki o brzegach 7 – 10 cm. Posmaruj każdy kwadracik sosem pomidorowym, połóż na nim salami lub pokrojone w kostkę plastry szynki, dołóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki. Wszystko posyp serem i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta francuskiego.

Sałatka meksykańska

Było już coś na zimno, coś na ciepło, to pora na sałatkę. Najszybciej zrobisz sałatkę meksykańską, bo jej składniki w większości wywodzą się z puszek. Przygotuj:

  • puszkę krojonego ananasa
  • małą puszkę kukurydzy
  • puszkę czerwonej fasolki
  • 200 gr sera żółtego
  • pół papryki czerwonej
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka.

Otwórz wszystkie puszki i po kolei odsącz ich zawartość, a w przypadku fasolki i kukurydzy – przepłucz. Poszatkuj pora i przelej go na sitku gorącą wodą, natomiast paprykę i ser pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj przyprawy. Podawaj w salaterce, sałatka będzie dobrze wyglądać, jeśli brzegi salaterki obłożysz nachosami.

ZOBACZ TEŻ:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >