Grillowanie kojarzy nam się raczej z potrawami mięsnymi, ale to również świetny sposób na inne potrawy. Sprawdź nasze przepisy na pieczarki z grilla.
Pieczarki i ich właściwości
Te grzyby są doskonałym źródłem białka i tak zwanych „dobrych” węglowodanów, a ich spożycie wzmacnia nasz układ immunologiczny. Wszystko dzięki temu, że zawierają jod i selen a także witaminę A i D. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika a więc świetnie się nadają dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów. Pieczarki można śmiało grillować, warto jednak pamiętać, że zawierają bardzo dużo wody, trzeba więc pilnować, aby nie straciły jej zbyt dużo w procesie pieczenia, bo stracą swój aromat.
Pieczarki z grilla a’la szaszłyk
Przygotuj:
- pieczarki
- masło czosnkowe
- zioła
- natkę pietruszki lub kolendry
- pieprz i sól
- patyki do szaszłyków
Pieczarki umyj i nadziej na patyczki do szaszłyków, a w garnuszku rozpuść masło czosnkowe z ziołami, dopraw solą i pieprzem do smaku. W ten sposób powstaje marynata, którą smarujemy pieczarki. Szaszłyki kładziemy bezpośrednio na grillu lub na tacce aluminiowej i pieczemy do momentu, aż się zarumienią.
Faszerowane pieczarki z grilla
Przygotuj:
- kilka dużych pieczarek
- kawałek sera żółtego
- zioła, pieprz, sól
- olej do smarowania tacki
Pieczarki umyj i odetnij od nich ogonki a środek posól i popieprz. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a następnie posyp nim pieczarki. Tak przygotowane grzyby ułóż na posmarowanej olejem tacce aluminiowej i grilluj przez około 10 minut.
Warzywny farsz do pieczarek z grilla
Pieczarki można faszerować nie tylko żółtym serem, ale też warzywami. Będzie to pyszne danie dla wegetarian. Składniki farszu można dowolnie zmieniać zgodnie z własnym gustem i fantazją. Przygotuj:
- duże pieczarki (około 6)
- pomidory suszone (około 6)
- paprykę czerwoną, jedną sztukę
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek, może być ta z pomidorów
- pęczek pietruszki
- przyprawy
Pieczarki pozbaw ogonków, osól i popieprz. Nóżki pieczarek przesmaż z czosnkiem, poszatkowaną papryką i posiekaną pietruszką. Wypełnij nadzieniem pieczarki, możesz posypać je tartym serem. Ułóż na tacce posmarowanej oliwą i piecz przez około 10 minut. Pomidory suszone możesz zastąpić zwykłymi lub cukinią, kombinacje farszu są dowolne.
ZOBACZ TEŻ:
2 komentarze
[…] Wiadomości […]
[…] Kuchnia […]