Latem najlepiej jeść te warzywa, na które właśnie jest sezon. Może cukinia w nowym wydaniu? Poznaj przepis na placki z cukinii.
Placki z cukinii to świetny sposób na to warzywo dla tych, dla których jest ono zbyt mdłe. Są proste w przygotowaniu, gdyż cukinii nie trzeba nawet do nich obierać. Przepis na placki z cukinii ma wiele wariantów, a w zależności od tego, jakich użyjesz przypraw. My przedstawiamy ten najbardziej klasyczny.
Placki z cukinii – składniki
Przygotuj:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- cebulę
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową
- olej
Przepis na placki z cukinii
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, następnie osól i pozostaw na kwadrans, aby puściła soki, po czym odcedź na sitku z nadmiaru wody. Dodaj do startej cukinii poszatkowaną cebulę, możesz ją również zetrzeć na tarce oraz czosnek przepuszczony przez wyciskarkę. Do wszystkiego dodaj mąkę, jajka, jogurt i posiekany koperek, następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj. Ciasto powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na naleśniki. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj ciasto i smaż placki z obu stron aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec możesz odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak podawać placki z cukinii?
Placki z cukinii są świetnym dodatkiem do ryb i mięs, sprawdzą się również z gulaszem. Możesz je podać również jako samodzielną potrawę w towarzystwie sosu czosnkowego lub tzatziki lub z odrobiną śmietany. Jeśli chcesz, by były bardziej pikantne, możesz dodać do nich więcej ostrych przypraw.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 70 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
ZOBACZ TEŻ: