Sos tzatziki jest lekki, prosty i idealnie nadaje się do wszelkich dań z grilla. Sprawdź, jak go zrobić aby urozmaicić swoje grillowe przyjęcie.
Tzatziki – nie tylko Grecja
Choć powszechnie uważa się, że dip tzatziki pochodzi z Grecji, ale tak naprawdę jego ojczyzną są całe Bałkany, gdzie dotarł dzięki Osmanom. To gęsty sos na zimno do potraw z grilla, świetnie więc uzupełni grillowe menu. W przeciwieństwie do wielu innych dipów nie jest ciężkostrawny, bo nie zawiera ani śmietany, ani majonezu, a jego orzeźwiający smak doskonale równoważy smak grillowanych mięs i warzyw.
Składniki
Przygotuj:
- dwa ogórki
- gęsty jogurt grecki (500 ml)
- łyżkę oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ocet winny biały lub sok z cytryny
- pieprzy, sól
- opcjonalnie koperek
Tzatziki krok po kroku
Ogórki zetrzyj na tarce i posól tak, aby puściły sok. Robi się to po to, żeby sos nie był za rzadki. Po około kwadransie z ogórków odlej i odciśnij wodę. Do miseczki przelej jogurt, dodaj ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy i odrobinę octu winnego lub soku z cytryny. Całość wymieszaj, po czym dodaj poszatkowany koperek. W każdym rejonie Bałkanów ten sos robi się nieco inaczej – czasem zamiast koperku dodaje się oregano lub posiekane liście świeżej mięty, w niektórych rejonach jest to mielona papryka lub bazylia. Po takim przygotowaniu sos przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę tak, aby składniki się „przegryzły”. Sos podajemy w oddzielnej miseczce na zimno do grillowanych mięs, warzyw, pieczywa i gyrosa.
ZOBACZ TEŻ:
1 komentarz
[…] Kuchnia […]