Sezon grillowy w pełni, pora więc zrobić kaszankę z grilla. Poznaj trzy proste sposoby na ten specjał i zaskocz swoich gości.
Dlaczego kaszanka?
Kaszanka, choć może nie najmniej kaloryczna, to wbrew pozorom jest dość zdrowa. Dzięki temu, że jej składnikiem jest w dużej części krew ma w sobie dużo żelaza a także cynku, potasu i witamin z grupy B. W dodatku bardzo łatwo ją przyrządzić i uda się to nawet niezbyt wprawionym kucharzom. Sekretem udanego dania jest dobra i wysokiej jakości kaszanka kupiona z pewnego źródła. Poniżej trzy proste podpowiedzi na to, jak szybko i sprawnie zrobić kaszankę z grilla w wersji, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Kaszanka z grilla z cebulką.
Przygotuj:
- kaszankę
- cebulę (jedna cebula na dwie kaszanki)
- folię aluminiową
- majeranek, pieprz
Kaszankę obierz ze skórki i nakrój wzdłuż. Ułóż jedną kaszankę na foli aluminiowej, w miejsce nakrojenia włóż poszatkowaną cebulę, dopraw majerankiem i pieprzem. Folię zawiń i piecz na grillu przez kwadrans chyba, że wolisz aby kaszanka była bardziej przypieczona.
Kaszanka pieczona z kapustą kiszoną
Przygotuj:
- kaszankę
- kapustę koszoną
- cebulę
- folię aluminiową
- sól i pieprz, opcjonalnie majeranek
Kaszankę obierz ze skórki, cebulę poszatkuj a kapustę odciśnij z soku a jeśli jest zbyt kwaśna to wcześniej ją wypłucz.. Jedną kaszankę umieść na kawałku folii, dodaj pół cebuli oraz kapustę i dopraw do smaku. Folię zawiń i tak przygotowaną kaszankę piecz na grillu około 20 minut.
Jak zrobić kaszankę z grilla w jabłku?
Przygotuj:
- kaszankę (pół kilograma)
- jabłka (kilogram)
- majeranek
- folię aluminową
Kaszankę obierz, wymieszaj z majerankiem i odstaw tak, aby przeszła jego aromatem. W tym czasie odetnij z jabłek wierzchołek i wydrąż z nich środek. Każde wydrążone jabłko napełnij kaszanką, po czym przykryj odciętym wierzchem jabłka, tak, aby owoc wyglądał na zamknięty. Zawiń całość w folię i piecz całość na grillu około 20 minut.
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz