Gdybyśmy mieli wymienić najpopularniejsze dania wielkanocne, żurek byłby na jednej z pierwszych pozycji. Oto prosty przepis na tradycyjny żur w wersji postnej oraz w wersji mięsnej z kiełbasą.
Żurek wielkanocny – składniki
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- ok. 1,5 litra wody
- 4-5 suszonych podgrzybków
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- kilka liści laurowych
- 4-5 ząbków czosnku
- majeranek
- ew. sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy typu jarzynka czy vegeta
- łyżka tartego białego chrzanu
- w zależności od wersji – ok. 0,5 kg białej kiełbasy (wersja mięsna) lub 3 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu, np. rzepakowego lub słonecznikowego (wersja bezmięsna)
- ew. 5 pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniaków
- kilka łyżek śmietany 18% lub śmietany wegańskiej do zabielenia
- do podania jajka ugotowane na twardo i ew. pieczywo
Sposób przyrządzenia
- Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy wodę, suszone grzyby, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i czosnek.
- Gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
- Przecedzamy bulion. Warzywa można wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej. Grzyby z powrotem wrzucamy do bulionu.
- W wersji mięsnej do wywaru dodajemy białą kiełbasę i gotujemy ok. 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
W wersji bezmięsnej dodajemy olej i od razu przechodzimy do pkt. 5. - Do bulionu dolewamy żurek z butelki (lub własnoręcznie ukiszony) i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tartym chrzanem, ew. jarzynką czy vegetą.
Jeśli gotujemy żurek z ziemniakami, dodajemy teraz ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy jeszcze 2-5 minut. - Odstawiamy z ognia i zabielamy żurek śmietaną.
- W wersji mięsnej wyjmujemy z garnka kiełbasę, kroimy ją w plasterki i dodajemy z powrotem do żurku.
- Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki lub na ćwiartki.
Kiedy jemy żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny jest żelaznym punktem menu na śniadanie wielkanocne.
Sprawdź też inne nasze przepisy na Wielkanoc:
- Sałatka jarzynowa z majonezem (przepis)
- Jak zrobić chrzan domowy ze śmietaną? [PRZEPIS]
- Żur wielkanocny – przepis szefa kuchni
- Baba drożdżowa na Wielkanoc według XIX-wiecznego przepisu
Przeczytaj też:
- Jak się nie przejeść w święta? Co robić, gdy zjemy za dużo?
- Jak naturalnie ufarbować jajka
- Tradycje wielkanocne – jak wyglądają w innych krajach?
- Święconka – co symbolizuje i jakie znaczenie mają pokarmy w koszyku? [Wyjaśniamy]
- Co jemy na śniadanie wielkanocne?