Żurek wielkanocny [Przepis] - Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia
Strona główna » Żurek wielkanocny [Przepis]

Żurek wielkanocny [Przepis]

,

Gdybyśmy mieli wymienić najpopularniejsze dania wielkanocne, żurek byłby na jednej z pierwszych pozycji. Oto prosty przepis na tradycyjny żur w wersji postnej oraz w wersji mięsnej z kiełbasą.

Żurek wielkanocny – składniki

  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • ok. 1,5 litra wody
  • 4-5 suszonych podgrzybków
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • ew. sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy typu jarzynka czy vegeta
  • łyżka tartego białego chrzanu
  • w zależności od wersji – ok. 0,5 kg białej kiełbasy (wersja mięsna) lub 3 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu, np. rzepakowego lub słonecznikowego (wersja bezmięsna)
  • ew. 5 pokrojonych w kostkę ugotowanych ziemniaków
  • kilka łyżek śmietany 18% lub śmietany wegańskiej do zabielenia
  • do podania jajka ugotowane na twardo i ew. pieczywo

Sposób przyrządzenia

  1. Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy wodę, suszone grzyby, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i czosnek.
  2. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Przecedzamy bulion. Warzywa można wykorzystać na przykład do sałatki jarzynowej. Grzyby z powrotem wrzucamy do bulionu.
  4. W wersji mięsnej do wywaru dodajemy białą kiełbasę i gotujemy ok. 20 minut na niezbyt dużym ogniu.
    W wersji bezmięsnej dodajemy olej i od razu przechodzimy do pkt. 5.
  5. Do bulionu dolewamy żurek z butelki (lub własnoręcznie ukiszony) i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
  6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tartym chrzanem, ew. jarzynką czy vegetą.
    Jeśli gotujemy żurek z ziemniakami, dodajemy teraz ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Gotujemy jeszcze 2-5 minut.
  7. Odstawiamy z ognia i zabielamy żurek śmietaną.
  8. W wersji mięsnej wyjmujemy z garnka kiełbasę, kroimy ją w plasterki i dodajemy z powrotem do żurku.
  9. Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki lub na ćwiartki.

Kiedy jemy żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny jest żelaznym punktem menu na śniadanie wielkanocne.

Sprawdź też inne nasze przepisy na Wielkanoc:

Przeczytaj też:

Zobacz więcej >