Przepis na żur wielkanocny Daniela Bereziaka, szefa kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy. Prawdziwie świąteczny – z boczkiem wędzonym, białą kiełbasą i majerankiem.
Tradycyjny żur pojawia się na każdym polskim wielkanocnym stole. Przepisów na żurek jest niemal tyle, ile domów. Może być gotowany w wersji postnej z jajkiem lub ziemniakami albo na wędzonce i białej kiełbasie. Zawsze jego podstawą zakwas na żurek – kiedyś gospodynie przygotowywały je same, najczęściej z żytniej mąki, teraz zwykle kupujemy gotowy w butelce. Poniższy przepis, który jest prawdziwie świąteczną wersją, zdradził nam Daniel Bereziak, szef kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy.
Składniki:
- 5l wody
- 300 g boczku wędzonego
- 500 g kości wędzonych
- 500 g marchwi
- 500 g korzenia pietruszki
- 1 por
- 2 białe cebule
- 2 kg surowej białej kiełbasy
- majeranek
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1 l zakwasu na żurek
- tarty chrzan
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 duże ziemniaki
Żur wielkanocny – sposób przyrządzenia:
- Do garnka z zimną wodą wrzucamy 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, obraną marchew, pietruszkę, por i cebulę.
- Dodatkowo kości wędzone oraz skórę i wszystkie kostki, które są w boczku. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.
- Następnie dodajemy białą kiełbasę i parzymy ją ok. 20 minut, po czym całość przecedzamy.
- Boczek oraz pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w dużym rondlu.
- Po usmażeniu zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotujemy na wolnym ogniu dodając obraną z flaka i pokrojoną w półplastry białą kiełbasę.
- Po ok. 20 minutach dodajemy zakwas, sól i pieprz do smaku.
- Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką, dodajemy chrzan oraz majeranek do smaku i żur wielkanocny gotowy.
Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc:
Sałatka owocowa na święta i na co dzień
Baba drożdżowa na Wielkanoc według XIX-wiecznego przepisu