Żur wielkanocny – przepis szefa kuchni

Przepis na żur wielkanocny Daniela Bereziaka, szefa kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy. Prawdziwie świąteczny – z boczkiem wędzonym, białą kiełbasą i majerankiem.

Tradycyjny żur pojawia się na każdym polskim wielkanocnym stole. Przepisów na żurek jest niemal tyle, ile domów. Może być gotowany w wersji postnej z jajkiem lub ziemniakami albo na wędzonce i białej kiełbasie. Zawsze jego podstawą zakwas na żurek – kiedyś gospodynie przygotowywały je same, najczęściej z żytniej mąki, teraz zwykle kupujemy gotowy w butelce. Poniższy przepis, który jest prawdziwie świąteczną wersją, zdradził nam Daniel Bereziak, szef kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy.

Składniki:

  • 5l wody
  • 300 g boczku wędzonego
  • 500 g kości wędzonych
  • 500 g marchwi
  • 500 g korzenia pietruszki
  • 1 por
  • 2 białe cebule
  • 2 kg surowej białej kiełbasy
  • majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 l zakwasu na żurek
  • tarty chrzan
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 duże ziemniaki

Żur wielkanocny – sposób przyrządzenia:

  • Do garnka z zimną wodą wrzucamy 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, obraną marchew, pietruszkę, por i cebulę.
  • Dodatkowo kości wędzone oraz skórę i wszystkie kostki, które są w boczku. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.
  • Następnie dodajemy białą kiełbasę i parzymy ją ok. 20 minut, po czym całość przecedzamy.
  • Boczek oraz pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w dużym rondlu.
  • Po usmażeniu zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotujemy na wolnym ogniu dodając obraną z flaka i pokrojoną w półplastry białą kiełbasę.
  • Po ok. 20 minutach dodajemy zakwas, sól i pieprz do smaku.
  • Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką, dodajemy chrzan oraz majeranek do smaku i żur wielkanocny gotowy.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc:

Przepis na pysznego mazurka

Sałatka owocowa na święta i na co dzień

Baba drożdżowa na Wielkanoc według XIX-wiecznego przepisu

Sałatka jarzynowa z majonezem – przepis krok po kroku

Sałatka jarzynowa bez jajek

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi