Zupa pieczarkowa dla zapracowanych – przepis

Zupa pieczarkowa

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa, a jednocześnie zdrowa i pożywna. Przyrządzenie jej zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a w czasie gdy się gotuje, możemy zająć się czymś innym. Potrzebny jest blender, wszystko jedno jaki – może być ręczny albo kielichowy. Gdy się ugotuje, wystarczy ją lekko przestudzić, zmiksować i ugotować makaron. Przepis jest inspiracją – każdy może zmodyfikować go sobie według własnych upodobań.

Makaron też ugotujmy taki, jaki lubimy – ja najczęściej używam spaghetti albo linguine. Jeśli mam mało czasu i chcę ugotować go szybko – biorę paczkę makaronu ramen albo udon.

Do swojej miseczki z zupą i makaronem dodaję zwykle trochę żółtego sera – cudownie się topi i moim zdaniem świetnie smakuje. Niektórzy patrzą na to z niesmakiem i wolą nie dodawać nic albo wzbogacają swoją zupę kleksem jogurtu czy śmietany lub ich wegańskimi odpowiednikami

Składniki:

  • ok. 500 g pieczarek,
  • opakowanie mrożonej włoszczyzny (400-500 g),
  • 1 duża cebula,
  • ew. 1 nieduży ziemniak (dowolnie, moim zdaniem zupa z dodatkiem ziemniaka jest bardziej aksamitna)
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 suszone grzyby (jeśli mamy),
  • 2-3 łyżki oleju neutralnego w smaku, np. rzepakowego,
  • 1-2 kostki bulionu warzywnego albo rosołowe,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
  • pieprz czarny świeżo mielony lub młotkowany,
  • przyprawa typu vegeta (najlepiej bez glutaminianu),
  • ew. chili w płatkach
  • dowolnie – możemy dorzucić do zupy warzywa, które mamy w lodówce, a nie chcemy, żeby się zmarnowały, np. kawałek selera, marchewka, pietruszka, seler naciowy czy kawałek dyni,
  • dodatki:
    • makaron,
    • ew. żółty ser lub jogurt, lub śmietana
    • natka pietruszki, ew. szczypiorek do posypania

Sposób przyrządzenia zupy pieczarkowej

  • Myjemy i kroimy w grube plastry pieczarki. Wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię i obsmażamy bez dodatku tłuszczu. Mieszamy od czasu do czasu – pieczarki puszczą sok i raczej się nie przypalą.
  • Cebulę obieramy i kroimy np. w grube plastry (kształt nie ma znaczenia – cebula i tak na koniec będzie zmiksowana).
  • Do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy pokrojoną cebulę.
  • Obieramy czosnek – przekrawamy ząbki na pół i dorzucamy do cebuli.
  • Chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mrożone warzywa i dusimy na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie obieramy pozostałe warzywa, jeśli chcemy je dodać, kroimy, żeby się szybciej ugotowały, i dorzucamy do garnka. Po mniej więcej 10-15 minutach zalewamy wrzątkiem, dodajemy kawałek imbiru, łyżeczkę kurkumy, kostkę rosołową, suszone grzyby. Przykrywamy i gotujemy około godziny. Próbujemy i dodajemy pieprzu, vegety, ew. chili i przypraw, które lubimy. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, odstawiamy garnek. Odławiamy imbir (wyrzucamy). Dodajemy łyżkę pieczarek i sok, który nie wyparował. Miksujemy, jeśli używamy blendera kielichowego, wcześniej musimy warzywa trochę przestudzić, żeby nie zepsuć blendera.
  • Do zmiksowanej zupy dodajemy usmażone pieczarki. Jeśli jest za gęsta, dolewamy trochę wrzątku, próbujemy i doprawiamy do smaku.

Podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki, możemy też dodać ulubione dodatki.

Sprawdź też:

Powiązane

Wyniki Lotto 2.07.2022, godz. 14.00, sobota [Multi Multi, Kaskada, Super Szansa]

Czy tatuaże z henny są bezpieczne?

Życzenia na urodziny dla każdego

1 komentarz

Przepis na gęstą zupę pomidorową – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 14 listopada 2021 - 06:36
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz