Złote mleko, czyli mleko z kurkumą, od wieków używane jest w ajurwedzie na rozmaite schorzenia, szczególnie na przeziębienia i wszelkie infekcje. Dowiedz się, jak przygotować ten zdrowy, rozgrzewający napój.
Spis treści:
Zdrowotne właściwości złotego mleka
Złote mleko jest niezastąpione w sezonie grypowym – rozgrzewa i pomaga zasnąć. Łagodzi kaszel i ból gardła, jest trochę podobne do mleka z masłem i miodem, które serwowały na przeziębienie nasze babcie, ale o niebo smaczniejsze i wzbogacone kurkumą. Dzięki niej ma potężne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto też dodawać cynamon i imbir, które wzmacniają zdrowotne właściwości napoju. Złote mleko wspomaga też układ trawienny, wzmacnia odporność, poprawia nastrój i zapewnia spokojny sen. Warto je także spożywać w chorobach autoimmunologicznych. Dobrze jest pić je wieczorem, chociaż niektórzy twierdzą, że znakomicie zastępuje poranne latte.
Jak przyrządzić złote mleko
Oryginalnie złote mleko było przyrządzane z mleka krowiego, ale równie dobrze można używać dowolnego roślinnego. Może być np. migdałowe, sojowe, owsiane, ryżowe czy kokosowe – jakie mamy i lubimy. Masło ghee można z kolei zastąpić olejem migdałowym czy kokosowym, ważne, żeby mleko zawierało tłuszcz, ponieważ dodatek tłuszczu ułatwia wchłanianie kurkuminy z kurkumy. Niezbędna jest też szczypta czarnego pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna wielokrotnie zwiększa przyswajalność kurkuminy. Dzięki dodatkowi pieprzu złote mleko znacząco zwiększa swe prozdrowotne właściwości.
Do mleka można dodać także cynamon i imbir, które podniosą walory smakowe, nadadzą piękny aromat i zwiększą jego własności antybakteryjne, przeciwzapalne i rozgrzewające. Lekko przestudzony napój warto posłodzić odrobiną miodu – zbyt wysoka temperatura niszczy jego lecznicze właściwości.
Składniki złotego mleka
- 1 szklanka mleka ( krowie lub dowolne roślinne)
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy z pieprzem (jeśli lubimy, możemy dodać więcej)
- 1 łyżeczka masła ghee lub tłoczonego na zimno oleju roślinnego (np. kokosowy, migdałowy)
- ok. 1 łyżeczki miodu do posłodzenia
- ok. 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok. 1/4 łyżeczki suszonego imbiru lub startego świeżego (suszony jest bardziej rozgrzewający)
- ew. inne przyprawy, np. kardamon, goździki, chili, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Mleko podgrzewamy (krowie trzeba zagotować) z przyprawami i pastą z kurkumy. Mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i gdy będzie jeszcze gorące, ale osiągnie temperaturę odpowiednią do picia, dodajemy masło lub olej i miód. Mieszamy, żeby wszystko się rozpuściło i pijemy.
Jeśli nie mamy pasty z kurkumy i nie chcemy jej robić, możemy przez 7-10 minut podgrzewać mleko z ½ łyżeczki kurkumy, szczyptą pieprzu i przyprawami. Dalej postępujemy jak wyżej. Ta wersja jednak jest zdecydowanie bardziej kłopotliwa – trzeba uważać, żeby mleko się nie przypaliło lub nie wykipiało.
Przeczytaj też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Co warto wiedzieć o złotym mleku
Jak działa złote mleko?
Złote mleko rozgrzewa i pomaga zasnąć, a także łagodzi kaszel i pomaga na ból gardła
Czy do złotego mleka powinno się używać mleka krowiego?
Niekoniecznie, oryginalnie było robione z krowiego mleka, ale z powodzeniem można użyć dowolnego mleka roslinnego.
Czy konieczny jest dodatek pieprzu?
Tak, ponieważ zawarta w pieprzu piperyna wielokrotnie zwiększa przyswajalność kurkuminy.