Dowiedz się, które witaminy mają pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy i spożywanie których może nas uchronić przed chorobą Alzheimera. Wyjaśnia Ewa Podolska.
Które witaminy dla wspomagania układu nerwowego?
Ścisły związek z pracą układu nerwowego mają witaminy B1, B2, B5, B6, PP, które zwiększają wydzielanie neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny. A gdzie je znajdziemy? W pełnoziarnistych produktach zbożowych, płatkach owsianych, kaszach, nasionach strączkowych.
B12 – niedobory u seniorów
Ważne są również witaminy B12 i kwas foliowy. Ich niedobór powoduje wzrost homocysteiny we krwi, zwiększającej ryzyko miażdżycy. Osoby po 60. roku życia często mają niedobór witaminy B12, ze względu na to, że wraz z wiekiem gorzej ją wchłaniamy. Po konsultacji z lekarzem mogą wymagać jej suplementacji.
Sprawdź też:
Warzywa z witaminami
Kwas foliowy tracimy podczas obróbki cieplnej aż do 80 procent. A można go znaleźć w sałacie, szpinaku, natce pietruszki, jarmużu, brokułach, owocach cytrusowych, drożdżach, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych. Ważna jest też cholina, której niedobór powoduje zaburzenie koncentracji. Jest w warzywach liściastych i jajkach i otrębach.
I na koniec witamina E. Ona chroni przed utlenianiem dobre kwasy tłuszczowe, wchodzące w skład komórek nerwowych. Jej najlepszym źródłem są oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, kiełki, zarodki pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe, orzech i warzywa liściaste: zielona pietruszka, szpinak, sałata, także kukurydza, żółtka jajek.