Witamina K jest bardzo istotna dla naszego organizmu. Na szczęście dostęp do niej nie jest trudny. Dowiedz się skąd ją czerpać, jakie są rekomendowane dawki oraz jak rozpoznać niedobory tej substancji.
Spis treści:
Witamina K należy do substancji, których najważniejszym zadaniem jest tamowanie krwotoków – odpowiada za krzepnięcie krwi, dzięki czemu się nie wykrwawiamy a nasze rany się goją. Oprócz tego reguluje gospodarkę wapniową naszego organizmu, wzmacniając nasz układ kostny. Witamina K wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwbólowe.
Witamina K – występowanie
W stanie naturalnym występuje w dwóch postaciach: K1 (filochinon, fitomenadion albo fitonation) oraz K2 (menachinon). Pierwszą postać można znaleźć w zielonych warzywach, takich jak na przykład kapusta, jarmuż czy szpinak, natomiast druga postać występuje w sfermentowanych pokarmach albo jedzeniu dla zwierząt, a także jest produkowana przez bakterie obecne w naszym układzie pokarmowym. Źródłem K2 są głównie mięso, sery, jajka, itp. Witamina K występuje jeszcze w trzeciej – tym razem syntetycznej formie (K3 – menadion).
Czym grozi niedobór witaminy K?
Niski poziom tej substancji w organizmie sprawia, że istnieje większe ryzyko niekontrolowanych krwotoków. Choć niedobory witaminy K u dorosłych są rzadkością, to już stosunkowo często występują u noworodków, dlatego też często podaje się go w formie zastrzyku.
Sprawdź też:
Czynniki ryzyka niedoboru
Chociaż – jak już wspomniano wcześniej – niedobory witaminy K u dorosłych są rzadkie, to zachodzi większe ich ryzyko u takich osób jak:
- cierpiący na choroby wpływające na układ pokarmowy, jak choroba Crohna lub aktywna celiakia;
- przyjmujący narkotyki, których działanie utrudnia przyswajanie witaminy K;
- często spożywających alkohol.
Osobom z wyżej wymienionych grup zalecana jest suplementacja.
Dzienna dawka
Ponieważ większość z nas czerpie witaminę K głównie z jedzenia lub działalności własnych bakterii, to niedobory tego składnika nie są częste. Poniżej przedstawiamy dzienną dawkę witaminy K dla różnych osób:
Dzienna dawka | |
Niemowlęta w wieku 0-6 miesięcy | 2 µg (mikrogramy)/dzień |
Dzieci w wieku 7-12 miesięcy | 2,5 µg/dzień |
Dzieci w wieku 1-3 lata | 30 µg/dzień |
Dzieci w wieku 4-8 lat | 55 µg/dzień |
Dzieci w wieku 9-13 lat | 60 µg/dzień |
Dziewczęta w wieku 14-18 lat | 75 µg/dzień |
Kobiety w wieku od 19 lat wzwyż | 90 µg/dzień |
Ciężarne, karmiące piersią w wieku 19-50 lat | 90 µg/dzień |
Ciężarne, karmiące piersią w wieku poniżej 19 lat | 75 µg/dzień |
Chłopcy w wieku 14-18 lat | 75 µg/dzień |
Mężczyźni w wieku od 19 lat wzwyż | 120 µg/dzień |