Witamina A i jej wpływ na skórę

Witamina A zaliczana jest do retinoidów. Znajdziemy ją w składzie wielu kosmetyków. Zobacz, w jaki sposób działa na naszą skórę.

Zacznijmy od podstawowych informacji. Witamina A należy do organicznych związków chemicznych, spośród których dla naszej skóry najważniejszy jest retinol. Jej niedobory objawiają się m.in. wzmożonym rogowaceniem mieszkowym, które polega na tym, że owłosione miejsca na skórze stają się twarde i zaczerwienione. Ponadto może występować również ogólna suchość skóry oraz łamliwość i przerzedzenie włosów

Witamina A – działanie

Przede wszystkim jest silnym antyoksydantem. Dlatego kosmetyki, które ją zawierają przeznaczone są zwłaszcza do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej. Warto zaznaczyć, że retinol świetnie sprawdza się w łagodzeniu efektów starzenia się skóry, ponieważ reguluje procesy rogowacenia oraz pobudza syntezę kolagenu

Dlatego regularne stosowanie kosmetyków z witaminą A wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Po pewnym czasie widocznie jest spłycenie bruzd i zmarszczek oraz rozjaśnienie plam czy przebarwień. Ponadto kremy lub maści, które ją zawierają pomogą zregenerować przesuszony naskórek, złagodzą stany zapalne oraz uszkodzenia wywołane przez promieniowanie słoneczne. 

Warto również dodać, że witamina A, a ściślej retinoidy ma zastosowanie w leczeniu poważnych problemów dermatologicznych, takich jak trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy przebarwienia posłoneczne. W takich przypadkach leczenie prowadzone jest pod ścisłą kontrolą lekarza, a preparaty wydawane są na receptę. 

Znajdziemy ją również w maściach przeznaczonych do suchych oczu. Poprawia ona stan filmu łzowego, wygładza powierzchnię oka, zapobiega zasychaniu wydzieliny na brzegach powiek i powstawaniu stanu zapalnego na rogówce, spojówce oraz powiece.

Zobacz też:

Co jeść, żeby jej nie zabrakło?

Źródła witaminy A w pożywieniu możemy podzielić na zwierzęce i roślinne.

Do zwierzęcych zaliczamy:

  • masło
  • mleko
  • jaja,
  • podroby (wątroba)
  • sery dojrzewające
  • ryby morskie (łosoś, makrela)

Natomiast roślinne źródła to:

  • marchew
  • pomidory
  • czerwona papryka
  • sałata
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • jarmuż
  • brokuły
  • brzoskwinie
  • wiśnie
  • morele
  • śliwki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi