Urządzanie kuchni. Od czego zacząć i jak uniknąć błędów?

Urządzanie kuchni. O czym pamiętać Fot. Zsofi Perganczky/Unsplash

Urządzanie kuchni to wyzwanie pod każdym względem, nie tylko finansowym. Dowiedz się, o czym pamiętać podczas aranżacji oraz jakie wady i zalety ma kuchnia otwarta i zamknięta.

Każde pomieszczenie w domu jest ważne, bo zaspokajamy w nim nasze podstawowe potrzeby. W kuchni oprócz wygody i estetyki ważne są bezpieczeństwo oraz łatwość utrzymania porządku i zachowania higieny. Urządzenie i wyposażenie kuchni zależy od wielkości i kształtu pomieszczenia, zasobów finansowych właścicieli i od ich upodobań. Zanim staniesz przed wyborem stylu, kolorów i sprzętów, zobacz, na co warto zwracać uwagę, planując całość.

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Tę decyzję podejmujesz zwykle, zanim wybierzesz projekt domu lub mieszkania. W nowych budynkach, zarówno jedno-, jak i wielorodzinnych, częściej obecnie spotyka się kuchnie otwarte, połączone z salonami i jadalniami, dzięki czemu wnętrze wydaje się bardzo przestronne. Taki układ wymusza dopasowanie wystroju kuchni do całości. To że osoba przygotowująca posiłki jest w kontakcie z pozostałymi domownikami lub gośćmi, dla jednych będzie zaletą, a dla innych wadą. Można dzięki temu w czasie gotowania obserwować bawiące się dzieci. Wadą takiego rozwiązanie jest bark bariery dla zapachów i odgłosów kuchennych, które mogą przeszkadzać w rozmowach lub oglądaniu telewizji.

Kuchnia zamknięta nie nastręczy takich problemów, może natomiast okazać się rodzajem izolacji dla osoby, która najczęściej gotuje, ale z drugiej strony można w niej sobie pozwolić na większą swobodę. Wadą zamkniętej kuchni jest utrudniona komunikacja z salonem lub balkonem, na którym też często jada się latem. Musi też ona być odpowiednio duża, dlatego nie w każdym mieszkaniu jest możliwa do wydzielenia, tym bardziej, że w pomieszczeniu z kuchnią musi być okno, aby to miejsce było odpowiednio oświetlone i wentylowane. Rozwiązaniem kompromisowym będzie oddzielenie kuchni od reszty pomieszczenia dużym meblem, przepierzeniem lub ścianką z półkami albo rozsuwaną. To, która z tych dwóch opcji będzie dla ciebie lepsza, może okazać się dopiero w czasie mieszkania, warto więc zabezpieczyć się i sprawdzić, czy ścianę pomiędzy kuchnią a salonem można będzie w razie potrzeby wyburzyć lub dobudować.

Zobacz też:

Strefy robocze w kuchni – ergonomia i higiena

Źle urządzona kuchnia, po której trzeba się nachodzić aby coś gotować albo posprzątać, może zniechęcić użytkowników do korzystania z niej. Sprzęty i meble kuchenne ustawiamy w kolejności odpowiadającej następującym po sobie czynnościom w trakcie przygotowywania posiłków. Lodówka i szafki na produkty spożywcze powinny stać z dala od grzejników i kuchenki, aby lodówka nie musiała zużyć za dużo energii na dodatkowe chłodzenie i aby suche produkty przechowywać w jak najniższej temperaturze. Za lodówką dobrze jest ustawić szafkę z blatem, na który można będzie wyłożyć produkty. Następny w kolejności będzie zlew, gdzie myjemy owoce i warzywa. Miedzy zlewem a kuchenką należy umieścić główny blat roboczy, który powinien mieć co najmniej 60 cm długości, ale im będzie dłuższy, tym wygodniejszy, bo w czasie gotowania zawsze przecież brakuje miejsca w kuchni. W szafkach w pobliżu kuchenki najlepiej będzie przechowywać garnki – ciepło im nie zaszkodzi i będą pod ręką. Zmywarkę dobrze mieć blisko szafek, gdzie znajdą miejsce naczynia i przybory, które wyjmiemy z niej po umyciu.

Częste błędy w planowaniu kuchni

Wśród najbardziej uciążliwych błędów popełnianych w trakcie urządzania kuchni na pierwszym miejscy eksperci wymieniają za niskie blaty. Standardowe 85 cm nie wystarczy, jeśli mieszkańcy należą do osób wysokich. Kolejną dużą pomyłką jest ustawienia zlewu i kuchenki na przeciwległych ścianach, co powoduje wędrowanie przez całe pomieszczenie z umytymi produktami w pobliże garnka. Nietrafionym pomysłem jest wstawienie kuchenki w narożniku, co powoduje, że nie można z jednej strony wygodnie przy niej operować i tylko z jednego boku mamy do dyspozycji blat. Nie można też urządzić kuchni tak, żeby było za mało miejsca obok zlewozmywaka, a bardzo trudną i nawet niebezpieczną sytuację stwarza bezpośrednie sąsiedztwo zlewu i płyty grzejnej, bo grozi to zalaniem płyty lub dostaniem się wody na rozgrzaną patelnię.

Niezależnie od tego, czy mamy do urządzenia kuchnię małą czy dużą, trzeba przemyśleć tych kilka zagadnień. Ustawienie mebli i sprzętów względem siebie powinno służyć wygodzie i bezpieczeństwu. Na dobór wzorów mebli, decyzje, czy lodówkę i zmywarkę zabudować czy nie, gdzie postawić ekspres do kawy i czy w ogóle przyda się kuchenka mikrofalowa, można podjąć później, chociaż też będą miały duży wpływa na rodzinną codzienność.

Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04!

Urządzanie kuchni - o czym pamiętać?

Czy lodówka i kuchenka mogą stać koło siebie?

Lodówka i szafki na produkty spożywcze powinny stać z dala od grzejników i kuchenki, aby lodówka nie musiała zużyć za dużo energii na dodatkowe chłodzenie i aby suche produkty przechowywać w jak najniższej temperaturze.

Jaką długość powinien mieć blat roboczy w kuchni?

Miedzy zlewem a kuchenką należy umieścić główny blat roboczy, który powinien mieć co najmniej 60 cm długości, ale im będzie dłuższy, tym wygodniejszy, bo w czasie gotowania zawsze przecież brakuje miejsca w kuchni.

Gdzie w kuchni nie powinna stać kuchenka?

Nietrafionym pomysłem jest wstawienie kuchenki w narożniku, co powoduje, że nie można z jednej strony wygodnie przy niej operować i tylko z jednego boku mamy do dyspozycji blat.

Powiązane

Psy i koty – dlaczego zachowują się tak, a nie inaczej? Wyjaśniamy

Kolory ścian – jak wpływają na samopoczucie człowieka?

Suchy prowiant na wyjazd – jak się przygotować?