Umami to tajemnicze słowo, które ostatnimi czasy coraz częściej można spotkać w internecie. Zobacz, co kryje się pod tą nazwą.
Słowo to pochodzi z języka japońskiego. Dosłownie oznacza “istotę wyśmienitości”. Mianem tym określa się jeden z pięciu smaków odczuwanych przez człowieka. Smak umami opisywany jest głównie jako słony. Można też spotkać się z takimi określeniami jak “rosołowy” lub “mięsny”. Warto natomiast zaznaczyć, że tak naprawdę bardzo trudno jest smak ten jednoznacznie scharakteryzować. Wymyka się on prostym podziałom smakowym. Dlatego można powiedzieć, że gdy poczujemy w ustach smak umami, będziemy wiedzieć, że to właśnie jest on.
Umami – skąd się wziął?
Zacznijmy od małej lekcji historii. Smak umami został odkryty w 1908 roku przez japońskiego chemika, Kikunae Ikeda, który wyodrębnił z wodorostów kwas glutaminowy. To temu kwasowi zawdzięczamy umami. Ujmując rzecz naukowo, powstaje on na skutek detekcji karboksylowego anionu glutaminy w wyspecjalizowanych komórkach receptorowych obecnych na ludzkich i zwierzęcych językach.
Pomimo, że to japońskie słowo może brzmieć dla nas obco, każdy człowiek na świecie zna ten smak. Jak się bowiem okazało, mleko matek karmiący zawiera smak umami. Ponadto znajdziemy go także w pokarmach bogatych w białko, m.in. w:
- mięsie
- potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort)
- wodorostach
- sosach: rybnym i sojowym
- pomidorach
- orzechach
- winogronach
- brokułach
- grzybach
Umami możemy więc dostarczyć naszym kubkom smakowym w sposób naturalny i zdrowy. Jednak często bywa tak, że smak potraw, które kupujemy w sklepie lub w niskiej jakości knajpach jest – można powiedzieć – podrabiany. Dzieje się to za sprawą przyprawy o nazwie glutaminian sodu. Przyprawa ta imituje smak umami, jednocześnie nie mając żadnej wartości odżywczej. Warto dodać, że glutaminian sodu spożywany w zbyt dużych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia – powoduje bóle głowy, nudności, sztywność karku i ucisk w klatce piersiowej.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz też:
1 Komentarz
[…] Wiadomości […]