Tymianek – więcej niż przyprawa

Tymianek/ fot. Anja Junghans unsplash.com

Tymianek kojarzy się nam głównie z gotowaniem. Jednak to nie wszystkie jego zalety. Zobacz, jakie jeszcze ma właściwości i zastosowanie.

Funkcjonuje również pod takimi nazwami jak macierzanka tymianek, tymianek właściwy, czy macierzanka zwyczajna. Należy do rodziny jasnotowatych. W środowisku naturalnym można go spotkać w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego – od Hiszpanii, poprzez południową Francję po południowe Włochy. Co ciekawe, rośnie on także dziko m.in. w Grecji i Turcji. Lubi miejsca suche i skaliste, głównie o podłożu wapiennym. Warto dodać, że uprawiany jest właściwie na całym świecie.

Ciekawostką jest, że starożytni Egipcjanie używali tymianku do balsamowania zwłok, a Grecy dodawali go do kąpieli, wierząc że dzięki nabiorą siły i odwagi. Natomiast w średniowieczu stosowano go jako środek na poprawę snu oraz ochronę przed koszmarami (pęki tymianku wsadzano w tym celu pod poduszkę).

Tymianek – właściwości

Przede wszystkim zacznijmy od jego bogatej zawartości. Jest on źródłem m.in. witaminy A, B, C oraz w kwasu foliowego. Dostarcza także pewnych ilości składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor czy cynk.

Ponadto zawiera około 2,5% olejku eterycznego, w którym znajdują się m.in. tymol, karwakrol, borneol, p-cymen oraz linalol. Warto dodać, że zawiera także kwasy fenolowe, triterpeny, garbniki oraz flawonoidy.  

Wszystkie powyższe substancje wykazują prozdrowotne działanie dla ludzkiego organizmu. Dzięki temu tymianek wykorzystuje się głównie w infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Nic więc dziwnego, że roślinę tę znajdziemy w składzie preparatów, które leczą przewlekłe nieżyty gardła i krtani, wzmagają wydzielanie śluzu w oskrzelach, ułatwiają jego odkrztuszanie i łagodzą suchy, uporczywy kaszel.

Ponadto tymianek:

  • wspiera układ oddechowy 
  • działa przeciwbakteryjne i aseptyczne
  • wpływa pozytywnie na układ pokarmowy 
  • zapobiega biegunce
  • działa przeciwzapalnie
  • łagodzi bóle reumatyczne 
  • odkaża kanały zębowe
  • łagodzi stany zapalne pochwy

Ze względu na swoje działanie usprawniające procesy trawienne, warto dodawać tymianek zwłaszcza do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Natomiast napary z tej rośliny złagodzą objawy niestrawności i zadziałają rozkurczająco. Warto też wspomnieć, że mogą pomóc w problemach związanych z włosami i skórą głowy (np. łupieżem). W tym celu należy ostudzony napar wmasować w skórę głowy. Napar wzmocni cebulki i strukturę włosów, wspomoże ich wzrost i zapobiegnie wypadaniu.

Zobacz też:

Powiązane

Najlepsze cytaty Beaty Tyszkiewicz

Psy i koty – dlaczego zachowują się tak, a nie inaczej? Wyjaśniamy

Kolory ścian – jak wpływają na samopoczucie człowieka?