Truskawki – właściwości odżywcze i zdrowotne

Sezon na truskawki się zaczyna. Warto to wykorzystać, bo truskawki są nie tylko pyszne, ale też mają niezaprzeczalne właściwości zdrowotne. Zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a do tego są bardzo mało kaloryczne.

Właściwości odżywcze truskawek

100 g truskawek zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.

Jednocześnie 100 g truskawek ma tylko ok. 30–35 kcal.

Truskawki zdrowe na serce

Truskawki są bogate w błonnik i witaminę C, połączenie składników odżywczych, które zmniejsza stres oksydacyjny, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka.

Badanie przeprowadzone w 2013 roku na Uniwersytecie Harvarda z udziałem prawie 100 000 kobiet w młodym i średnim wieku wykazało, że spożywanie co najmniej trzech porcji truskawek tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca o 32 procent. Naukowcy przypisali ten efekt dużej zawartości przeciwutleniaczy w truskawkach. Ponadto są one dobrym źródłem potasu , który chroni przed chorobami serca.

Mogą pomóc w walce z rakiem

Badania na zwierzętach wykazują, że regularne spożywanie owoców jagodowych, w tym truskawek, zmniejsza ryzyko nowotworów, m.in. przełyku i raka płuc. Naukowcy przypuszczają, że także ta właściwość może się wiązać z dużą zawartością przeciwutleniaczy.

Pomagają w utrzymaniu zdrowych jelit

Błonnik odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych jelit, karmiąc je dobrymi bakteriami. Regularne spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga zwalczyć choroby takie jak rak okrężnicy i zaparcia. Truskawki są doskonałym jego źródłem – jedna filiżanka, czyli ok. 150 g, truskawek zawiera ponad 3 gramy błonnika.

Truskawki na odporność

150 g truskawek pokrywa 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Owoce i warzywa bogate w witaminę C wzmacniają odporność, szczególnie w okresie przeziębień i grypy. Warto przy tym pamiętać, że witamina C nie zapobiega przeziębieniu, ale może zmniejszyć jego nasilenie i czas trwania.

Utrzymują mózg dobrej formie

Opublikowane w Annals of Neurology badanie z 2012 wykazało, że regularne jedzenie truskawek może spowolnić spadek zdolności poznawczych u starszych kobiet. Naukowcy przypisali tę właściwość wysokim poziomom flawonoidów. Przeciwutleniacze mają wpływ na wszystkie naczynia krwionośne, a zdrowy przepływ krwi jest niezbędny nie tylko dla układu sercowo-naczyniowego, ale też dla zdrowia mózgu.

Zmniejszają zapotrzebowanie na słodycze

Nie bez powodu truskawki są często nazywane słodyczami natury: w szczycie sezonu są bardzo słodkie. Jednak w przeciwieństwie do pudełka cukierków zawierają dużą ilość błonnika, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, dzięki czemu po zjedzeniu ich później będziemy głodni.

Pomagają schudnąć i zmniejszyć wzdęcia

Wysoka zawartość błonnika w truskawkach pomaga kontrolować apetyt; dodatkowo są bardzo niskokaloryczne. Pół kilograma owoców ma około 150 kalorii, są one zatem bogatą w składniki odżywcze i w błonnik przekąską, która pomaga w utracie wagi. Ponieważ mają niską zawartość białka, dobrym pomysłem jest dodanie do truskawek białka lub jogurtu naturalnego.

Sok z truskawek to nie to samo, co świeże owoce

Warto pamiętać, że jedzenie całych truskawek i picie ich w postaci soku to nie to samo. Podczas wyciskania soku błonnik jest usuwany z wytłoczynami. Bez błonnika sok truskawkowy mógłby podnieść poziom cukru we krwi zamiast go stabilizować.

Przeczytaj też:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi