Tom yum – przepis na tajską zupę ostro-kwaśną

Pachnąca trawą cytrynową i liśćmi kaffiru zupa tom yum to klasyka tajskiej kuchni. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i zajmuje kilkanaście minut. Sprawdź, jak to zrobić.

Podajemy przepis na najprostszą, wegańską wersję tom yum (używa się też wersji pisowni tom yam), ale można ją gotować z krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. W wersjach niewegańskich zwykle do smaku dodaje się sos rybny. W wersji wegańskiej można ją przyrządzić na przykład z boczniakami, grzybami słomkowymi lub smażonym tofu. Można oczywiście ugotować tom yum na mięsie z grzybami lub w wersji wegańskiej – z grzybami i naturalnym tofu. Jeśli lubimy zupy zabielane, bardziej pożywne, możemy dodać mleko kokosowe. Przepis najlepiej potraktować jako inspirację, pobawić się smakami i wybrać najlepszy dla siebie.

Składniki na 1 porcję tom yum

  • 1 trawa cytrynowa
  • 2-3 cm korzenia galangalu
  • 0,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 szalotka
  • 1 twardy pomidor lub kilka koktajlowych
  • ew. garść poszatkowanej białej kapusty, garść boczniaków
  • ok. 50 g pokrojonego w kostkę smażonego tofu naturalnego
  • 1-4 małe papryczki chili
  • sok z 1 limonki
  • 4 liście kaffiru
  • dowolne przyprawy do smaku
  • świeże liście kolendry do podania

Sposób przyrządzenia

  • Trawę cytrynową lekko miażdżymy bokiem noża i wkładamy do garnka razem z obranym i pokrojonym w plasterki galangalem i 0,5 szklanki wody.
  • Gotujemy na dużym ogniu ok. 2 minut.
  • Dodajemy resztę składników tom yum:
    • 1,5 szklanki bulionu,
    • obraną szalotkę pokrojoną w ćwiartki,
    • pomidora pokrojonego na ósemki lub pomidorki koktajlowe na połówki,
    • porwane na kawałki boczniaki,
    • ew. poszatkowaną kapustę białą,
    • papryczki chili.
  • Gotujemy na dużym ogniu ok. 4-5 minut.
  • Na koniec dodajemy liście kaffiru i wyciśnięty sok z jednej limonki.
  • Gotujemy pół minuty.
  • Odstawiamy z ognia, wlewamy tom yum do miseczki i obficie posypujemy liśćmi kolendry.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz też:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi