Pachnąca trawą cytrynową i liśćmi kaffiru zupa tom yum to klasyka tajskiej kuchni. Jej przyrządzenie jest banalnie proste i zajmuje kilkanaście minut. Sprawdź, jak to zrobić.
Podajemy przepis na najprostszą, wegańską wersję tom yum (używa się też wersji pisowni tom yam), ale można ją gotować z krewetkami, kurczakiem lub wieprzowiną. W wersjach niewegańskich zwykle do smaku dodaje się sos rybny. W wersji wegańskiej można ją przyrządzić na przykład z boczniakami, grzybami słomkowymi lub smażonym tofu. Można oczywiście ugotować tom yum na mięsie z grzybami lub w wersji wegańskiej – z grzybami i naturalnym tofu. Jeśli lubimy zupy zabielane, bardziej pożywne, możemy dodać mleko kokosowe. Przepis najlepiej potraktować jako inspirację, pobawić się smakami i wybrać najlepszy dla siebie.
Składniki na 1 porcję tom yum
- 1 trawa cytrynowa
- 2-3 cm korzenia galangalu
- 0,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szalotka
- 1 twardy pomidor lub kilka koktajlowych
- ew. garść poszatkowanej białej kapusty, garść boczniaków
- ok. 50 g pokrojonego w kostkę smażonego tofu naturalnego
- 1-4 małe papryczki chili
- sok z 1 limonki
- 4 liście kaffiru
- dowolne przyprawy do smaku
- świeże liście kolendry do podania
Sposób przyrządzenia
- Trawę cytrynową lekko miażdżymy bokiem noża i wkładamy do garnka razem z obranym i pokrojonym w plasterki galangalem i 0,5 szklanki wody.
- Gotujemy na dużym ogniu ok. 2 minut.
- Dodajemy resztę składników tom yum:
- 1,5 szklanki bulionu,
- obraną szalotkę pokrojoną w ćwiartki,
- pomidora pokrojonego na ósemki lub pomidorki koktajlowe na połówki,
- porwane na kawałki boczniaki,
- ew. poszatkowaną kapustę białą,
- papryczki chili.
- Gotujemy na dużym ogniu ok. 4-5 minut.
- Na koniec dodajemy liście kaffiru i wyciśnięty sok z jednej limonki.
- Gotujemy pół minuty.
- Odstawiamy z ognia, wlewamy tom yum do miseczki i obficie posypujemy liśćmi kolendry.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz też: