Tego nie rób w kuchni: 10 błędów popełnianych podczas przygotowywania jedzenia

10 błędów popełnianych podczas przygotowywania jedzenia w kuchni Fot. Alyson McPhee/Unsplash

Poznaj 10 popularnych błędów popełnianych w kuchni, które sprawiają, że jedzenie może być niebezpieczne. Dowiedz się czego nie robić i jak postępować podczas przygotowywania jedzenia.

Każdy chce przygotowywać dla swojej rodziny zdrowe i bezpieczne posiłki. Jednak może się zdarzyć, że niewielkie błędy popełniane w kuchni mogą prowadzić do różnych – czasem nawet poważnych powikłań. Jeśli jednak zapamiętasz, czego nie robić podczas przygotowywania dań, zyskasz pewność, że jedyną niewiadomą będzie to, czy posiłek będzie smaczny. Opisane poniżej porady dotyczące obchodzenia się z jedzeniem przygotowała amerykańska agencja Centra Kontroli i Zapobiegania Chorbom (CDC).

10 błędów w kuchni, których popełniania trzeba unikać:

Błąd nr 1: Niemycie rąk

Zarazki obecne na rękach mogą w ten sposób trafić do jedzenia i sprawić, że przestanie być ono bezpieczne. Dlatego też przed przyrządzaniem posiłku umyj ręce dokładnie, przez co najmniej 20 sekund mydłem i w bieżącej wodzie. Myj ręce przed, w trakcie i po przyrządzaniu posiłku.

Błąd nr 2: Jedzenie określonych posiłków, jeśli jesteś wrażliwy na zatrucie pokarmowe

Każdy może doświadczyć zatrucia pokarmowego, jednak są osoby, które są na to bardziej narażone oraz ta przypadłość może być dla nich poważniejsza. Są to:

  • seniorzy w wieku 65 lat i starsi;
  • dzieci poniżej 5. roku życia;
  • ludzie z problemami zdrowotnymi lub biorący leki osłabiające system immunologiczny;
  • kobiety w ciąży.

Tego typu osoby nie powinny jeść następujących rzeczy:

  • niedopieczone lub surowe produkty zwierzęce (mięso, drób, jajka lub owoce morza);
  • surowe lub niedopieczone kiełki;
  • niepasteryzowane mleko i soki;
  • miękkie sery, chyba że na etykiecie napisano, że są zrobione z pasteryzowanego mleka.

Błąd nr 3: Mycie mięsa i drobiu

Mycie surowego mięsa, drobiu i nabiału może prowadzić do rozprzestrzenienia się zarazków w twoim zlewie oraz na blacie kuchennym i w innych miejscach. Te zarazki mogą potem znaleźć się na innych produktach spożywczych, takich jak na przykład sałaty lub owoce i spowodować zachorowanie. Dlatego też nie myj mięsa, drobiu i nabiału. Pieczenie, gotowanie lub smażenie zabije zarazki.

Błąd nr 4: Obieranie owoców i warzyw bez ich wcześniejszego umycia

Warzywa i owoce mogą mieć zarazki na swojej skórze. Bardzo łatwo więc przenieść je do wnętrza owocu lub warzywa podczas obierania. Rozwiązaniem jest mycie wszystkich warzyw i owoców pod bieżącą wodą, nawet jeśli i tak będziesz je obierać. Jeśli chcesz umyć porządnie twardsze owoce, jak melony, awokado czy ogórki, możesz użyć kuchennego pędzelka.

Błąd nr 5: Odkładanie upieczonego mięsa na talerz, na którym leżało surowe mięso

Jeśli tak zrobisz, to ryzykujesz że zarazki z surowego mięsa przedostaną się na to już upieczone. Zawsze więc używaj oddzielnych talerzy – osobno dla surowego i osobno dla upieczonego lub usmażonego mięsa. Taka sama zasada dotyczy również drobiu i owoców morza.

Sprawdź też:

Błąd nr 6: Niewystarczające upieczenie mięsa

Pieczone lub smażone mięso, drób, owoce morza i jajka są bezpieczne dopiero wtedy, jeśli będą poddane odpowiednio wysokiej temperaturze, która zabije zarazki. Warto więc używać termometru spożywczego, aby się upewnić, że jedzenie osiągnęło właściwą temperaturę. A wynosi ona odpowiednio mnimalnie:

  • 62ºC dla kawałków wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny (po upieczeniu odstaw je na 3 minuty, zanim zaczniesz je kroić i jeść);
  • 62ºC dla świeżej, surowej szynki;
  • 62ºC dla owoców morza (ewentualnie można piec aż ich środek przestanie być przeźroczysty);
  • 71ºC dla mięsa mielonego, na przykład wołowiny i wieprzowiny;
  • 73ºC dla różnego rodzaju drobiu, w tym mięsa kurczaka i indyka;
  • 73ºC dla mięsnych resztek i zapiekanki.

Jeśli nie będziesz serwował gorącego mięsnego posiłku od razu, tylko będzie one jakiś czas leżeć przed podaniem, utrzymuj je w wysokiej temperaturze, wynoszącej co najmniej 60ºC.

Błąd nr 7: Jedzenie surowego ciasta oraz jajek

Mąka oraz nieugotowane jajka mogą zawierać pałeczki E.coli, salmonellę lub inne niebezpieczne bakterie. Aby tego uniknąć, należy dobrze dopiec ciasto i ugotować jajka. Trzymaj surowe ciasto poza zasięgiem dzieci. Myj ręce, blaty robocze i przybory kuchenne które miały kontakt z mąką i surowym ciastem.

Błąd nr 8: Próbowanie lub wąchanie jedzenia, by sprawdzić czy wciąż jest dobre

Bakterii nie da się wykryć węchem ani smakiem. Jeśli więc spróbujesz posiłku, to w ten sposób mogą one trafić do twojego organizmu. Nawet niewielki kęs przeterminowanego dania może prowadzić do poważnej choroby. Dlatego też jeśli nie masz pewności, czy stojące już dłuższy czas jedzenie jest dobre oraz stało dłużej niż zezwalał na to opis na etykiecie, to bezpieczniej jest taki produkt wyrzucić.

Błąd nr 9: Rozmrażanie jedzenia na kuchennym blacie

Szkodliwe zarazki w temperaturze pokojowej mogą się bardzo szybko rozmnażać. Dlatego bezpieczniej rozmrażać pokarmy:

  • w lodówce;
  • w zimnej wodzie;
  • w kuchence mikrofalowej.

Błąd nr 10: Zostawianie jedzenia na wierzchu zbyt długo przed włożeniem do lodówki

Łatwo psująca się żywność to raj dla zarazków. Jeśli gotowe jedzenie będzie się znajdować przez 2 godziny lub dłużej poza lodówką, to może nas narazić na niebezpieczeństwo. Dlatego też łatwo psującą się żywność chowaj do lodówki w ciągu maksymalnie 2 godzin lub w ciągu 1 godziny, jeśli posiłek był wystawiony na działanie wysokiej temperatury (np. w rozgrzanym samochodzie). Duże kawałki jedzenia podziel na mniejsze, umieść w mniejszych pojemnikach i wstaw do lodówki – dzięki temu szybciej się schłodzą. Można włożyć ciepły posiłek do lodówki, o ile jest w małym opakowaniu, co pozwoli mu się szybko schłodzić.

Bezpieczeństwo w kuchni - czego nie robić podczas gotowania?

Czy myć owoce i warzywa przed ich obieraniem?

Zdecydowanie tak. Warzywa i owoce mogą mieć zarazki na swojej skórze. Bardzo łatwo więc przenieść je do wnętrza owocu lub warzywa podczas obierania. Rozwiązaniem jest mycie wszystkich warzyw i owoców pod bieżącą wodą, nawet jeśli i tak będziesz je obierać.

Czy myć mięso przed jego obróbką?

Mycie surowego mięsa, drobiu i nabiału może prowadzić do rozprzestrzenienia się zarazków w twoim zlewie oraz na blacie kuchennym i w innych miejscach. Dlatego też nie myj mięsa, drobiu i nabiału. Pieczenie, gotowanie lub smażenie zabije zarazki.

Czy oddzielać mięso surowe od upieczonego?

Oczywiście - zawsze trzeba je rozdzielać. Zawsze używaj oddzielnych talerzy – osobno dla surowego i osobno dla upieczonego lub usmażonego mięsa. Taka sama zasada dotyczy również drobiu i owoców morza.

Powiązane

Podróże: najlepsze kierunki na wyjazd w 2022 roku według Lonely Planet [TOP 10]

Morfologia krwi – co to za badanie, jakie są normy?

Wyniki Lotto 13.08.2022, sobota [Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja, Ekstra Premia]

2 komentarze

Jedzenie: co można mrozić lub chłodzić i na jak długo? » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 6 lipca 2021 - 16:29
[…] Kuchnia […]
Tom yum – przepis na tajską zupę ostro-kwaśną » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 6 lipca 2021 - 22:58
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz