Szakszuka zamiast jajecznicy? Sprawdź przepis!

Szakszuka to świetna alternatywa dla tych, którym znudziła się tradycyjna jajecznica i jajka sadzone. Sprawdź prosty, wiosenny przepis!

Szakszuka – co to jest?

Danie to pochodzi z Bliskiego Wschodu oraz z Afryki i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „mieszankę”, którą w rzeczy samej jest. Mocno kojarzona z armią izraelską wbrew pozorom nie pochodzi z Izraela, choć weszła na stałe do jadłospisu kuchni żydowskiej. Oznacza pikantną potrawę na bazie pomidorów, czasem papryki oraz jajek, choć są różne wariacje na temat tego dania. My podzielimy się najbardziej klasycznym przepisem.

Składniki

Przygotuj:

  • dwa jajka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • dwa świeże, bardzo dojrzałe pomidory
  • łyżkę oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól i pieprz, oregano i bazylię (w proszku lub świeże)

Przepis na klasyczną szakszukę

Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę najpierw cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą – dodaj pomidory oraz przyprawy. Po 5 minutach na wierzch wrzuć jajka nie bełtając ich. Jajka posól, popieprz i smaż całość aż do chwili, gdy białka się zetną a z pomidorów odparuje woda. Idealna szakszuka ma ścięte białko i płynne żółtko.

Szakszuka z dodatkami

W zależności od tradycji regionu, szakszuka może zawierać inne dodatki, lecz bazą zawsze są pomidory. Można do nich dodać paprykę, bazylię i oregano zastąpić kolendrą. W kuchni żydowskiej znana jest szakszuka z siekaną wątróbką, w tunezyjskiej – z wędzoną wołowiną. Od dodatków i przypraw zależy charakter szakszuki, każdy może stworzyć swoją autorską wersję.

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi