Syrop z cebuli – czy pomoże na jesiennie przeziębienie? [PRZEPIS]

Syrop z cebuli - jak zrobić/ fot. Couleur pixabay.com

Syrop z cebuli to prosty i naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Pomoże na katar i kaszel. Zobacz, jak zrobić go w domu.

Zacznijmy może od samej cebuli. Uprawiana jest niemal we wszystkich krajach, a pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej. Znali ja już ludzie w epoce brązu – na około 5000 lat p.n.e. datowane są rysunki znalezione przez archeologów w Palestynie. Uprawiali ją też starożytni Egipcjanie, a malowidła na płaskorzeźbach oraz teksty na grobowcach wskazują, że spożywano ją wtedy w dużych ilościach.

Co ciekawe, resztki cebuli znajdowane są pomiędzy zwojami bandaży, którymi w Starożytnym Egipcie owijano mumie, a czasami nawet w oczodołach mumii. Cebulę zabierali też w dalekie rejsy marynarze i kupcy, ponieważ była skutecznym lekiem na szkorbut, czyli skrajny niedobór witaminy C

Syrop z cebuli, czyli babcia wie co dobre

Znamy go chyba wszyscy z dzieciństwa, kiedy w aptekach nie było aż takiego zatrzęsienia różnego rodzaju leków i suplementów diety. W sezonie grypowym i przeziębieniowym to właśnie syrop z cebuli był stosowany jako pierwsza pomoc. Wiedziały to tym nasze prababcie, babcie i mamy. Warto go również docenić dzisiaj.

Głównym składnikiem syropu jest oczywiście cebula. To dzięki niej syrop zawiera:

  • bakteriobójcze substancje, które są zdolne pokonać bakterie (nawet te odporne na antybiotyki)
  • minerały wzmacniające odporność takie jak siarka, magnez, krzem, cynk
  • witaminę C

Przepis na syrop z cebuli

Składniki: 2 średnie cebule, 4 łyżki miodu lub cukru

Przepis: Obrać i posiekać drobno cebule. Włożyć do zamykanego naczynia (np. słoika) o pojemności około 400 ml. Do cebuli dodać cztery łyżki jasnego, płynnego miodu np. lipowego albo cztery łyżki białego lub trzcinowego cukru. Syrop można uzupełnić także imbirem, cytryną lub czosnkiem.

Całość dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na dwie lub maksymalnie trzy doby. W tym czasie cebula puści sok. Następnie przecedzić sok i przelać do słoiczka lub butelki. Z podanych wyżej składników powinno wyjść ok. 150 ml syropu z cebuli. Warto pamiętać, że syrop ma dość rzadką konsystencję. 

Syrop należy trzymać zamknięty w lodówce do dwóch tygodni. 

Przeczytaj też:

Powiązane

Wyniki Lotto 4.12.2021, sobota [Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja, Ekstra Premia]

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać